Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A csiperkegomba nyersen is...

A csiperkegomba nyersen is fogyasztható?

Figyelt kérdés
2010. júl. 21. 16:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
10/10 A budafoki pincékben csiperke tenyésztőktől tudom. hogy ehető és kedvelik is. Általában igaz a legtöbb élelmiszerre, hogy főzve, sütve ugyan könnyebben emészthetők, de a bennük levő gyógyhatású hatóanyagok a hő hatására megsemmisülnek (denaturálódnak). Ezért a nyers élelmiszer fogyasztás általában előnyös. De ez csak a friss és romlatlan élelmiszerekre igaz. A nem teljesen friss élelmiszerekben elszaporodhatnak olyan kórokozók, amik megsemmisítése szükséges és indokolhatja a hőkezelést.
2017. júl. 14. 11:42
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
#10 állítása teljesen helytálló. Évek óta nyersen (is) eszem a csiperkét, nemcsak salátában, de szeletelve zsíroskenyéren stb., semmi bajom tőle, mert sokkal könnybben emészthető, mint pl. a laskagomba - amit nyersen nem is próbáltam, hisz főzni is jóval tovább tart. A nyersen való fogyasztási ajánlatokban gyakran feltüntetik, hogy csak a pincében termett csiperkét fogyasszuk ily módon, mert az erdeit lepisálják az őzikék, rókák, borzok, sünik, tapsifülesek... Nevetséges kitétel; akkor az erdőben gyűjtögetett medvehagymát, szamócát stb. sem lenne ajánlatos fogyasztani alapos macera (vizes fürdő) nélkül.
2017. szept. 21. 09:57
 13/13 anonim ***** válasza:
A csiperke termesztő dolgozóktól tudom,hogy nemcsak ehető, hanem mivel roppanós könnyebb megrágni. Ezzel szemben a főzéskor elmegy az ízének nagy része és megkeményedik, rágós lesz.(Ez ellen vékonyra szeleteléssel védekezünk.)A durva hőkezelés denaturálja az érzékeny vitaminokat.
2019. okt. 13. 11:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!