Hogyan kell fogyasztani a hüvelyes csírákat, mi az, hogy hőkezelés?
A hüvelyes csírákat (csicseriborsó, mungóbab, zöldborsó, lencse stb.) csak hőkezelés után, 10-15 perc főzés vagy sütés után fogyasszuk! Nyersen egyáltalán nem vagy nehezen emészthető fehérjéket tartalmaznak.
Mármint sorrendben akkor most hogy? A friss jó kis üde csírákat úgy főzzem meg magába? Vagy eleve a zacskót kibontva előkezelni kell főzni?
Nem ez a kérdésem. Ott a kezemben a frissen kész pár napos üde csíra. Most akkor azt nem szórhatom zöld salátába, szendvicsre? Hiszen így friss.
Mit érek vele, ha főzésre használom? Meg most mihez? Mihez lehet egy mungóbab csírát főzni? Nem esik össze, nem semmisül meg?
vagy az utasítás arra vonatkozik, hogy mikor kibontom a zacskót a kemény mungóbabot azonnal 15 percig vízben tűzhelyen főznöm kell, és azután kezdhetem a csíráztatást?
Bocsi én tényleg nem vagyok hülye, de hiányos leírást találtam illetve hát ezt így ebben a formában sehol nem olvastam még, hogy hőkezelni kell. (Még kezdő csíráztató vagyok, de tisztán szeretnék látni.
Parolod
Egy nagyon keves olajban bele teszed es parolodik. Ha levest vagy fozeleket akarsz10 perc utan felontheted vizzel es elkeszitheted udv egy szakacs
Utolso vagyok bocsi most latom salataba akarod
Hat akkor ugyanugy nagyon keves olajba parolod a gazon ha kesz akkor adhatod a salatadhoz (kostold meg hogy puha e) ha nagyon kemeny kis viz + fedo
A hüvelyesek azért nem szabad nyersen fogyasztani mert található bennük egy fitinsav nevű vegyület, ami azt szolgálja, hogy ne csírázzanak ki. Ez ugye azért kell a hüvelyeseknek hogy a Csicseriborsó, bab stb.. a konyhaszekrényben ne kezdjen el csírázni. Viszont nekünk meg ez nem jó, mert ez a fitinsav gátolja a vas, cink meg még pár ásványi anyag felszívódását. Viszont ezt a fitinsavat könnyen ki lehet iktatni, ha hőkezeljük, tehát megfőzzük a hüvelyest vagy ha többnapig csíráztatjuk (ennek meg van a menete, amennyiben nem készen veszed) .
Tehát válaszolva a kérdésedre:a csírákat már nem kell hőkezelni. Tehát ha vettél csírát a boltban, ami már ki van csírázva (tehát nem a magot vetted, hanem ami magból jönnek ki ilyen ki izék) azokat nyugodtan megeheted. Viszont ha a magot vetted (pl csicsetiborsó, bab, stb) vettél, azokat meg kell főznöd.
Tehát magot magába nem eheted meg. Vagy csíráztatod és úgy eszed vagy pedig megfőzöd. Az rajtad áll hogy melyiket szeretnéd. Amit már csíráztattál azt nem kell már megfőznöd.
Rendben, keresek majd receptet is, ha főzve szeretném a csírát, de picit nektek is ellenkezik a véleményetek.
A neten is sok vélemény van, azt értem, hogy egy zsázsa-, retek-, búzacsíra azonnal szórható szendvicsre, salátára.
De még mindig nem egy a vélemény, hogy csicseriborsó-, mungó bab csírát, ami nekem még 1-2 nap és kész, szépen kinő, hogy akkor azt még nekem olajon meg kellene párolnom, megvárni míg kihűl, és csak így jöhetne salátába?
Én ezt is megteszem érte, tényleg, csak időben nem mindegy, nem szeretnék feleslegesen melózni vele, ha itt valaki meg azt állítja, hogy a csíráztatott azonnal ehető.
De köszi aranyosak vagytok,hogy sokat írtatok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!