#2
Nem csak "megágyaznak" neki, hanem be is fedik a héjával.
Én is az 1-el értek egyet.
Más a "haj" (mn. "bajusz") és más a "csuha" vagy "csuhé" a kukoricánál. Kukoricabajusznak (vagy "hajnak") (Maydis stigma) a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó kukorica torzsavirágzatának bibeszálait nevezzük. A kukoricahaj a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen a hosszú bibeszálak alkotják a kukoricahajat, illetve -bajuszt. A "csuhé" pedig maga a héja a kukoricának.
Ahogy az előttem lévők írták, a "csuhé" elsődleges célja az ízesítés (a belsőbb, zsengébb leveleket érdemes erre a célra felhasználni). Másodsorban (bár ezt kevesen tudják) az alul csuhéval kibélelt és felül alaposan betakart kukoricacsövekből nem távozik el olyan könnyen az íz és aromaanyagok jelentős része a gőzzel együtt, hanem az a főzővízben és a csövekben marad.
Egyébként ha már a kukorica hajnál (bajusznál) tartunk, én magam szoktam belőle tenni a főzővízbe is (ad a kukoricának egy extra ízt, amitől csak ízletesebb lesz maga a cső) továbbá sokan gyógyhatásúnak is tartják, mivel szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.
Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható, valamint alkalmazható köhögés, elnyálkásodás ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!