Legtutibb, bevált piskóta recept légkeverős sütőbe?
Párat kipróbáltam már, de nem az igazi.
Ami eddig a legjobban sikerült, az úgy készült hogy nem volt kettéválasztva a tojás sárgája és fehérje, hanem egyben cukorral kikeverve robotgéppel (kb. 25-30 percig)
A külön a sárgája és fehérje variáció nem sikerült egyszer se, mindig összeesett pedig 6-8cm magasra is megnőtt a sütőben.
Aztán gondolt egyet és sütés közben (egyszer sem nyitogattam az ajtót) kilapult mint a palacsinta.
szerintem nem a piskota recepttel van a gond, hanem csak rosszul sütöd. nekem sikerulni szokott a hagyomány piskota is. (vagy bármelyik)
Hány fokon sütöd?
A piskótához nem igazán jó a légkeveréses funkció, kapcsolt át elötte sima alul-felül sütésre.
Másrészt meg lehet, hogy túl magas höfokon sütöd, arra jellemzö, hoyg elöször feljön, utána összeesik.
Az egyetlen recept, amit valaha használtam. Cukrász gyakorlaton (cukrásznak tanultam, de végül nem lettem az) is mindig ezt használtuk.
Ha a fehérjét rendesen felvered és óvatosan keversz bele mindent, hogy ne törjön nagyon össze a hab, nem fog összeesni.
A recept amit használok függ attól, hogy hány tojást akarsz használni. A minimum szerintem az 5.
Tehát:
Tojás
Cukor: a tojások száma kanálban mérve
Liszt: 2-szer a tojások száma kanálban mérve
Víz: a tojások száma kanálban mérve
Mehet bele esetleg vanillia aroma/kivonat/rúd
+/- egy kiskanál sütőpor (ha rendesen fel van verve a hab és a sárgája, ez nem szükséges)
Elkészítés:
Tepsi kivajazva +/- az aljára sütőpapír. Ha lisztezni akarod akor csak az alját csináld, a szélére is rakva gátolhatja a piskóta növekedését.
1. A tojásfehérjéket felverjük egy csipett sóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukormennyiség kb felét.
Félretesszük, esetleg hütőbe, ha nagyon meleg van.
2. A sárgákat felhabosítjuk a cukorral, ameddig egy krémes, világos színű masszát kapunk. Majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet. Ezek után a lisztet is, kicsi adagokban, kanállal keverve.
3. Hozzáadjuk óvatosan a habot: először egy kanálnyit hozzakeverunk, itt nem kell még nagyon ügyelni, ezáltal csak fellazítjuk a masszát. Utánna mehet hozzá a többi hab.
4. Tepsibe rakjuk és addig sütjük amíg átment a szúrópróbán.
5. Sütés után deszkára borítjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni. Nem ajánlatos hidegebb helyre rakni EGYBŐL mivel a hőmérséklet változás miatt össeeshet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!