MIlyen ételeket szoktatok főzni hó végén?
10. vagyok. Ezt azért írtam le, mert személyesen tapasztaltam, hogy van egy család, akik egy hétig csak drága (a boltban mindent megveszek, amit csak megkívánok, a gyerekek kezében Magnum jégkrém, mindenféle luxus drága alapanyag), hó végén meg hozzám jön kölcsönkérni.
Nekem is van két gyerekem, de annyi pénzt osztok be ételre, amennyi van. Hó elejétől hó végéig.
Kicsit off volt, de kérdező, neked is ezt tanácsolom, hogy meg kell tanulni beosztani a pénzt!
Ugyanazt mint máskor.
Gyerekem és párom elé nem tehetek akármit, elég finnyásak ezen a téren.
De mivel ilyenkor sokat főzünk kint bográcsban, grillen sütünk ezt-azt, azért ezek nem horror összegek, mellesleg egy bográcsgulyàst eszünk 3 napig, visz be kollegáknak párom, visz át a fiáéknak stb.
De amúgy kétnaponta főzök, lassan 20 éve, tényleg mindig azt, amit épp "kigondolnak" kislányommal.
Most pl tejfölös-gombàs csirkepaprikàs készül nokedlivel, salátával.(saláta sajàt)
Nekem mivel saját vállalkozásom van és nem egyformán jön a jövedelem, nincs hónap vége. Viszont nem értem én sem az ilyent, hogy ha valakinek fix jövedelme van minden hónapban, hogy futhat bele újra és újra ugyanabba a csapdába hogy hó végére nem marad? Nem lenne egyszerűbb egyenletesen elosztani azt az összeget? pl. Nem az első két hétben dőzsölni, aztán a következő két hétben csak krumplis tészta, hanem pl. heti szintre elosztva, hogy ma húsos nap van, honlap húsmentes.
Mint írtam az elején, nem fix a jövedelmem, és engem valóban váratlanabbul érint pl. egy egy nehezebb hét amikor nincs annyi bevétel, de én tényleg nem tudom kiszámolni előre.
Ilyenkor amiket készítek: Tojásos ételek, krumplis, tésztás ételek, rizs. Tartós élelmiszerből mindig be vagyok spájzolva.
Tegnapi pl: Találtam jó minőségi löncs hús konzervet a spájzban, (Németországból szoktam kapni) ez még olyan, mint ami régen volt nálunk a valódi löncs hús, 100% hús. Serpenyőben átpirítottam olajon, közben össze törtem villával törmelékesre. Ezt tettem tésztára, amire ment reszelt sajt, és tejföl. Én akkor is szívesen megeszem, ha nincs pénz hiány, mert finom étel.
Tartós élelmiszer, konzerv mindig legyen otthon. pl. akármilyen halkonzervből finom pástétomot lehet készíteni.
13-nak!
Én is szoktam löncshúst, olajos halat, dobozos borsót, kukoricát, paradicsom pürét tartalékba. Főleg, amikor valami miatt akciós.
A löncshús jó töltött tök, cukkini, vagy rakott káposzta, egyéb rakott zöldség töltelékébe, a dobozos borsó, kukorica, paradicsom püré, hasonlók egy-egy adag pizzához pizzához.
Nekem nincs hó eleji meg hó végi kaja, és azt eszem, amit akarok, annak ellenére, hogy nem sok a jövedelmem. (Havi kajapénz fejenként maximum 30-40 ezer Ft)
A lazacot meg egyéb említett kifejezetten "drága és elökelö" ételeket eleve nem szeretem, szóval ez nem gond.
De így is vannak aránylag drága fogások, amik beleférnek, a "titok" csak annyi, hogy a kajapénzt elosztom hetekre, és elöre megtervezem a heti étrendet.
Kifejezetten változatos étrendet tartok, egy-egy étel egy évben ha 2-3-szor elöfordul, akkor az már nagy kedvenc.
Viszont a testvéreméknél tényleg van hó eleje meg hó vége, a fizetés utáni héten csak téliszalámit, lazacot,meg hasonlókat esznek, aztán 10 nap múlva rájönnek, hogy a havi kajapénz kétharmada elfogyott és utána jön a fött tészta valamivel meg üres paprikáskrumpli napokon keresztül. Szerintem ez a hülye megoldás, aki gondolkodik, az be tudja osztani rendesen a pénzt a kajára (IS).
"Azt elhiszem, hogy betudod osztani és bizonyos keretek között mozogva nem kell éhezni és ehetsz húst. Na de bármit ami jól esik???
Homár, lazac, serrano sonka...."
Engem ezekkel az általad kiemelt ételekkel ki lehetne zavarni a vilgából, akkor sem eszem meg, ha valaki megvendégel vele, mert nekem nem ízlik egyik sem. (Ennek ellenére nem paprikáskrumplin élek, de ezek éppen nem hoznak lázba!)
A sok rosszindulatú abba nem gondol bele, hogy van, ahol dőzsölés nélkül is van hóvége. Nálunk az a "dőzsölés", hogy nagybevásárlunk hó elején. Nem lazacot meg serrano sonkát, hanem átlagos dolgokat. Az egyetlen luxus, ami benne van, hogy szoktunk venni ilyen "alapokat", amiből gyorsan lehet főzni, mert munka mellett jól jön. Ez 2-3ezer Ft pénzkidobás, ha annak tekintjük, de ennyi. Nem kizárólag ezekből főzök, de néha szeretjük.
Jobb hónapban pont kijövünk a pénzből és nem gond, ha pótolni kell, ami elfogy, de elég, ha csak egyikünk megbetegszik és orvos-gyógyszer kell, vagy kell egy új cipő, új ruha, mert tönkremegy valami, vagy bármi extra kiadás jön, és már igenis oda kell figyelni a pénzre, igenis jól jönnek a kis praktikák, hogy miből lehet olcsón sokat főzni. Nem olyan ördögtől való ez.
(Mindazonáltal nem vitatom azt sem, hogy léteznek dőzsölős csórók, én is ismerek ilyet, de nem csak ez az egyetlen ok...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!