Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mik a pörkölt hagyományos,...

Mik a pörkölt hagyományos, magyaros fűszerei?

Figyelt kérdés

Leginkább marhából és disznóból készült pörköltre gondolok.

Itthon nagyon finnyás a család és csak a csirkehúst eszik meg szinte.

Végre szeretnék egy igazán finom marhapörköltet összehozni lábszárból.

Szóval nem recepteket szeretnék kérni, csak azokra a fűszerekre vagyok kiváncsi, amit mondjuk 100 évvel ezelőtt egy igazi parasztcsaládban beletettek volna.


2010. júl. 7. 18:04
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Ahány ház, annyi szokás. Tatám 30 éve főz marhapörköltet bográcsban. Rengeteg vöröshagymát, kevés fokhagymát, sót, borsot, őrölt paprikát, őrölt köményt, csemege és csípős piros aranyat és vizet használ. Ha én készítem majoránnát is rakok bele, és pici gulyáskrémet is, hogy minél szaftosabb legyen, és lehessen tunkolni. :)
2010. júl. 7. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
hagyományosan is több változata lehet, az én dédszüleim mondjuk sosem raktak se fokhagymát se köményt bele,de attól cska jobb lesz szerintem:) Viszont én mondjuk 1-2 paradicsomot belevágok a héja nélkül,meg vörösbort.. jaj de megkivántam
2010. júl. 7. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

szia!én is leírom az én verziómat, amit kb 45 éve tanultam édesanyámtól,bár nagyjából hasonlít az előttem szólókéhoz.1-1,2 kg lábszárhoz legalább 4 db nagyfej hagymát vágok.zsíron dinsztelni kezdem és kissé megsózom.

ha már üveges,pici vízzel fedő alatt szinte pépesre párolom, attól lesz sűrű testes a szaftja.rádobom a a húst

és hagyom, hogy kiadja a saját levét,szintén fedő alatt.

ha ez megtörtént, akkor szórom meg jó minőségű /házi/csemege pirospaprikával, sózom és őrölt köményt is adok hozzá.kevés vizet adok hozzá,és puhára főzöm.mindig csak kevés vízzel pótolom a szaftot.

a végén 2 mokkacukrot teszek bele,amitől nem lesz édes,de harmonikussá teszi az ízeket.anyukám főzőasszony volt vendéglőben, a cukor onnét származik.egyébként a szakácsok is vallják, hogy a sósat pici cukorral az édeset

pedig pici sóval kell harmonizálni.

üdv.

2010. júl. 8. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim válasza:
100%

fűszerei az őrölt kömény, fokhagyma, és fűszerpaprika

ízesítői a só

és még egy kis kockára vágott lecsó

2010. júl. 9. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!