Mik a pörkölt hagyományos, magyaros fűszerei?
Leginkább marhából és disznóból készült pörköltre gondolok.
Itthon nagyon finnyás a család és csak a csirkehúst eszik meg szinte.
Végre szeretnék egy igazán finom marhapörköltet összehozni lábszárból.
Szóval nem recepteket szeretnék kérni, csak azokra a fűszerekre vagyok kiváncsi, amit mondjuk 100 évvel ezelőtt egy igazi parasztcsaládban beletettek volna.















szia!én is leírom az én verziómat, amit kb 45 éve tanultam édesanyámtól,bár nagyjából hasonlít az előttem szólókéhoz.1-1,2 kg lábszárhoz legalább 4 db nagyfej hagymát vágok.zsíron dinsztelni kezdem és kissé megsózom.
ha már üveges,pici vízzel fedő alatt szinte pépesre párolom, attól lesz sűrű testes a szaftja.rádobom a a húst
és hagyom, hogy kiadja a saját levét,szintén fedő alatt.
ha ez megtörtént, akkor szórom meg jó minőségű /házi/csemege pirospaprikával, sózom és őrölt köményt is adok hozzá.kevés vizet adok hozzá,és puhára főzöm.mindig csak kevés vízzel pótolom a szaftot.
a végén 2 mokkacukrot teszek bele,amitől nem lesz édes,de harmonikussá teszi az ízeket.anyukám főzőasszony volt vendéglőben, a cukor onnét származik.egyébként a szakácsok is vallják, hogy a sósat pici cukorral az édeset
pedig pici sóval kell harmonizálni.
üdv.
fűszerei az őrölt kömény, fokhagyma, és fűszerpaprika
ízesítői a só
és még egy kis kockára vágott lecsó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!