Rétestésztát legegyszerűbben hogy kell?
Réteshez értő háziasszonyok segítségét szeretném kérni, hogy egy ügyetlen 30 éves férfi hogy kezdjen hozzá a túrós réteshez? :)
Tudok főzni és sokféle süteményt megsütök, de húzott rétest még sose próbáltam és úgy gondoltam itt az ideje kipróbálni, olyat amit gyerekkoromban a mama sütött.
Minden apró trükk jöhet, hogy mitől lesz jobb a tészta.
Köszönöm! :)
Ebben a videóban elég egyszerűen mondják el (bár nem túrós, de a töltelék mindegy): https://www.youtube.com/watch?v=2jR94URhIPs
Viszont ha még sosem sütöttél rétest, akkor szerintem először réteslapból készítsd, aztán a második próbálkozásnál saját tésztából. Lehet vele szerencsétlenkedni az elején, az "oszd meg és uralkodj" módszere a konyhában is segít.
Én is 30 voltam mikor elkezdtem és az első próbálkozásaim jobbak lettek, mint amit néha most csinálok. :)
Azt nem lehet leírni, hogy a tészta állaga pontosan milyen legyen, azt tapasztalati úton tudod belőni magadnak.
1 - BL80-as lisztből készítsd. BL55 nem jó. A lisztes zacskón jelölik ezt az adatot.
2 - A terítő, amin nyújtod is lényeges. Ne ragadjon hozzá túlzottan a liszt.
3- nyújtáskor jó olajos legyen a kezed. Nem tenyérrel és ujjbeggyel fogod nyújtáskor, hanem a kézháton feküdjön a tészta.
4- Nyújtáskor meg kell lobogtatni a tésztát, hogy egy légpárna alakuljon ki a tészta alatt, miközben húzod.
5- főleg nyáron fontos, hogy ne legyen huzat nyújtás közben, mert gyorsan kiszárad a tésztád.
Nem tudom pontosan milyen alapanyagú lehet a terítő, de nagyon régi darab. Öreganyám is ezen nyújtotta a rétest.
Már tele van kimoshatatlan sárga foltokkal, de ez a legjobb. Próbáltam már más fajtákkal is mert restellem, ha valaki meglátja, de valamiért ez tudja azt amit tudnia kell. Viszonylag durvább szövésű. Műanyag szál a kora miatt nem lehet benne.
" de nagyon régi darab."
Csak a halál biztos, vagy még az se, ezért mondom hogy csak 99,9% hogy len. :) És valószínűleg "homemade".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!