Emlékszik valaki erre a menzai kajára?
Nem jut eszembe a neve, de ez konkrétan ezekből állt: Főtt disznó, vagy marhahús,főtt krumpli összetörve, és meggyszósz.Tudom, sokan utálják, de én imádtam! Nem tudja valaki a receptjét?
Köszönöm!
Húslevesben megfőzik a húst, (főtt hús)
Meggyszósz:
Hozzá kockára vágott krumpli sós vízben megfőzve és esetleg összetörve.
A meggyszósz gyanítom, hogy a menzán nem volt különösebben fűszerekkel elkényeztetve, tehát ha neked az ízlett, akkor kevés őrölt fűszert tegyél rá!
Jól írja az első. Azzal, hogy megfőzték levesnek a marhát, és bezöldségelték, cérnametéltet, vagy betű-tésztát főztek bele = kész a leves.
A húst felszelték, hozzá (nálunk ) hasábba főzött krumplit raktak a meggyszószba, vagy éppen paradicsomszószba, ez volt a köret a szelet főtt marha-húshoz.
Az más dolog, hogy a marha megfőtt-e, amikorra jött az ebédidő, és a dolgozónak sikerült-e megrágnia még az ebédszünet alatt, ez nem mindig jött össze. De ahogy mondták: a menza nem hízlalda.
Imádtam, de nálunk nem krumplival volt, hanem morzsával.
Csinálni szoktam néha itthon is.
Hmmm, meggyszósz pirìtott grìzzel! Imádtam! Holnap csinálok is.
Nálunk ha nem főtt meg a hús, ledarálták. Meg így a konyhásnéni többet tudott hazavinni. Istenem, mekkora táskákkal jártak haza!
A meggyszósz grizzel az külön kaja, szegényes menzákon...
A kérdező a szeletelt egyben főtt, majd kicsit sütött(jobb helyeken) húst keresi, meggyszósszal, anyagi keret szerinti tört krumplival.
Keress rá mind a háromra a neten, és ízlés szerint...
Jó étvágyat!
marhaszelet krumlival és megyszósszal
ma is sokan eszik, kajáldákban is menüben adják.
Én a mai napig készítek ilyent pirított grízzel, de most kapaszkodj meg: Sertés- vagy marhanyelvet főzök mellé. A nyelvet egyben kell megfőzni sóval, borssal, babérlevéllel, majd mikor puhára főtt, utána könnyedén lehúzható róla a felső réteg. A nyelv valójában egy ízletes szín hús, amit fél centis szeletekre vágva tálalok a szósz és a dara mellé.
A meggyszósz nem nagy trükk. Mivel nekünk van meggyfánk, többnyire meggyszezonban készítem el ezt az ételt, és magozás után hagyom a saját levében és ezzel teszem fel főni. Ha szükséges, még annyi vizet ráöntök, ami épp ellepi. Főzés közben cukrozom, egy csipet só is kell bele, és pár szem szegfűszeg. Nagyon rövid ideig kell főzni, és a végén tejfölös lisztes habarást teszek bele. A tejfölt és a lisztet kikeverem egy kis edényben, és a már félig megfőtt meggy levével hígítom kicsit, ezzel még simára keverem és így öntöm bele a meggyhez. Kicsit még főzöm így, míg kellően be nem sűrűsödik.
Hogy milyen húst főzöl mellé, szerintem egyéni ízlés dolga, szerintem natúr csirkemell is jól megy a gyümölcs szószokhoz. Retro kajának mondják, de nem ment ki a divatból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!