Elrontja a hízott libamáj ízét, ha kacsazsírban sütöm meg?
Ha egészben szeretnéd megsütni akkor a libaháj jobb választás hozzá. De persze a kacsa háj is jó hozzá.Én bőrös szoktam venni mert akkor a töpörtyű is lesz. Én igazaból amilyen fajta a máj olyan hájban szoktam sütni. Libamáj vagy kacsamáj sütése
Alapesetben sütőben nem szoktunk kacsa vagy libamájat sütni. Csak akkor sütünk májat a sütőben, ha azt konfitálni szeretnénk. Ha magas hő éri - mivel zsíros - nagyon összesül, nem marad egyben a máj. Ha sütőben sütnénk - mivel így nem veszi körbe háj - a máj szélei megégnek, mire a belseje átsül. Az egész kacsamájat kacsa hájjal együtt kell sütni. Ha bőrös hájat kapunk, akkor töpörtyűnk is lesz, nem csak olvasztott zsír. A lábosba bele tesszük a kacsahájat, amit előzőleg lesóztunk 1-2 órával sütés előtt. A sózás azért kell, mert a máj majd az előre sózott zsírtól pont annyi sót fog magába szívni, hogy a máj ne essen szét sütés közben és a megmaradó töpörtyű is a sótól lesz ropogós. A hájat elkezdjük közepes hőfokon lefedve sütni. Amikor a háj már kicsit kisült és forró a zsír, akkor tesszük bele májat. Annyi zsírnak kell már lennie felolvadva, kisülve, hogy félig ellepje a májat. Lefedve sütjük tovább. A kocsmájának és libamájnak ahhoz, hogy átsüljön, kb. 18-24 perc kell (50-65 dkg májjal számolva). Ez alatt az idő alatt a töpörtyű is szépen sül. A májat, ha megsült kivesszük a zsírból. Akkor sült meg, hogy ha egy fogpiszkálót a legvastagabb részébe beleszúrva már nem vér folyik ki a májból. Nagyon fontos, hogy a májat olyan előmelegített tálra tegyük aminek van teteje. A tálat, ha lehet, egy fóliával béleljük ki. Azért kell előmelegített tálba tenni, hogy a máj ne kapjon hideg sokkot, így nem kemény, hanem krémes lesz még másnap is. Fontos, hogy a májat ne tegyük hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyjuk lefedve kihűlni. A töpörtyűre mielőtt elkészülne, egy kis kanálnyi meleg tejet teszek még sütés közben. A tejtől szép barna és ropogós lesz a töpörtyű. A töpörtyűt kiszedem a zsírból, de nem fedem le, mert akkor szivacsos lesz, és nem marad ropogós. A hűtőben sem szabad letakarva tárolni.
Szeletben sült liba vagy kacsa máj
Ha szeletben szeretnéd megsütni, egy ujjnyi vastag szeleteket vágj a májból.
A libamájat szeletelés után kicsit megsózzuk. A szárnyasok máját (mértékkel) megsózhatjuk, nem lesz tőle kemény a máj. Ezután közepesen forró serpenyőbe tesszük a máj szelteket zsír nélkül. A libamáj egyik oldalát körülbelül 4 perc alatt hirtelen megsütjük, majd átfordítjuk a másik oldalára. Alacsonyabb lángon, a másik oldalát is 4 percig sütjük.
Konfitált kacsa vagy libamáj.
Konfitálás alacsony hőfokon való sütést jelent 80-100C között. Tulajdonképpen ez egy lassú párolás. A máj mellé - ha van - érdemes a kacsa combját és mellét is berakni konfitálni. Figyelni kell rá, mert a húsok sokkal később fognak elkészülni, mint a máj. 3-5 óra is lehet ez időtartam.
Libazsírt is használhatunk a kacsamájhoz. A májat megszabadítjuk az oda nem illő részektől, egy sütőbe is tehető fazékba tesszük. Leöntjük az előre megolvasztott, de nem forró zsírral. Lepje el teljesen a májat, a többi munkát a sütőre bízzuk. Mielőtt kivennénk a sütőből (ehhez 1,5-2 óra is kellhet, a máj súlyától függ a sütési idő), vékonyra szelt fokhagymát adunk hozzá. Ezután még 10 percig sütjük, és kész is a fantasztikus konfitált májunk. Semmi ördöngösség, de friss, ropogós kenyérrel és egy kis sóval a zsír- fokhagyma-máj hármasa a legtökéletesebb vacsoránkat fogja adni. A konfitált máj nagyon krémes lesz, ráadásul ahhoz képest, hogy belsőségről van szó - viszonylag sokáig - több napig is eltartható, hiszen a májat a zsírban hagyjuk kihűlni, és az légmentesen lezárja majd az ételt kisült zsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!