Miért pattannak el főzés közben a tojások mindig?
Nem szabad forrásban lévő vízbe tenni!
Tedd bele a tojásokat az edénybe, rá a vizet és ha forr, akkor vedd kisebbre. Így nem fognak szétrepedni.
Én hideg vízbe teszem (egyszerűbb és nehogy már ne használjam ki a kezdeti hőt), akkor 10-ből 1 reped el, de ecet jelenlétében nem jön ki nagyon a fehérje, de én sajnálom rá az ecetet, nem zavar, ha kicsit kijön, a macska úgyis szívesen megeszi azt a falatot s neki az korrekt étel.
Garantált elrepedésmentesítésre nem tudok trükköt, pedig a tojással kapcsolatban gyűjtöm az ilyesmiket.
1:a tojást hideg vizbe tesszük fel főni!
2: a repedés oka a szétfőzés, sokan 30-40percig is főzik a tojást holott max. 15 perc elég. (normál méretnél)
3: esetleg ha nem a legfrissebb még szintén ok lehet
1. mindig hidegvizbe teszem
2. 12 percre van állitva az idözitö
3. szerintem nem rági a tojás, mert nem bolti tojás, hanem maszektól vesszük (bár ez ugye nem garancia)
Mégis mindig megreped egy.
A tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lenni! A hűtőben tárolt tojás, még akkor is nagy eséllyel elreped, ha hideg vízben kezded el főzni.
Ha forró vízben kezded a főzését, akkor sem szabad lobogó vízbe tenni, csak kis lángon gyengéden,
gyöngyözve forralni.
Ha lágy tojást szeretnél 3 perc elég.
A személyes kedvencem 6 és fél perc, ekkor a sárgája még kicsit krémes, a fehérje már kemény.
A kemény tojást 10 percig elég főzni, ha tovább fő a sárgájánal megváltozik a színe.(körben megzöldül)
Mindhárom esetben a főzés után azonnal hideg vízzel le kell hűteni.
Köszi mindenkinek! Ezzel a hidegvízbe módszerrel pont az a gond, hogy úgy nem tudom, hogy lehet időzíteni a főzésidőt, lehet egyáltalán pl lágytojást így?
A másik pedig az, hogyha nem hűtőben tárolom úgy nem romlik meg hamarabb? Szüleimnél is mindig hűtőben volt a tojás. (az órákkal előbb kivenni meg azért nehéz, mert tipikusan reggelire kellene :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!