Töltött káposztába tehetek egész tyukot bele?
Nem mint ha nem megfőne benne, de elég fura lenne a végeredmény.
Nagyobb darabokra felvágott füstölt csülköt, füstölt kolbászt tegyél bele.
Ha több hús, kevesebb káposzta a cél, akkor káposztába töltés nélkül, simán a töltelékből is csinálhatsz egy csomó húsgombócot, azt a tetejére rádobálod, szépen megfő.
"Az eredeti kolozsvári káposzta nem tartalmazott tölteléket! A háromszáz éves recept szerint egy egész megabált tyúkot vagy fél abált ludat apróra vágott savanyú káposztában kellett megfőzni szalonnával, esetleg bort alá töltve. Abálás után a szárnyast feldarabolták, és rétegenként helyezték a fazékba, de minden réteg húst megborsozott káposztával fedtek be.
Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének hatodik, bővített kiadása (1840) viszszatér az ősforráshoz: „Forralj fel fazékban egy kövér tyúkot, fácánt vagy fél ludat kövér szalonnával, kolbásszal, abárold meg; rakj egy rend káposztát, borsozd meg, rakj ismét egy sor káposztát, borsozd meg ezt is s így tovább, azután tedd tűzhöz a tyúkkal vagy lúddal vagy disznóoldallal s az említettekkel együtt, s főzd meg jól. Bort is tégy bele, amennyi szükséges, hogy íze jobb legyen, mikor feladod, borsozd meg.”
Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvében (1891) már szerepel a kolozsvári töltött káposzta receptje. A töltelékhez fele-fele arányban használ (sovány) marha- és (kövér) sertéshúst, rizzsel, sóval és borssal gyúrja össze, fazékba rakja, apró káposztával befedi, akkor pulykaaprólékot, sertésoldalast, marhadagadót tesz rá, s megint apró káposztával takarja be. Egy csepp rántás se kerülhet bele – figyelmeztet. Doleskó Terézia, azaz Rézi néni híres Szegedi szakácskönyvében (1901) pedig már egyszerűen csak kolozsvári káposzta megnevezéssel szerepel a töltelékkel főzött változat, van benne minden a füstölt hústól a kakaspecsenyéig. "
A fazékban elég sok helyet elfoglal a tyúk. Úgyis mondhatnám, hogy elveszi a helyet a finom töltött káposztától.
Ráadásul a tyúkot nem is tudom elképzelni a füstölt, savanyú ízzel. Inkább főznék belőle egy nagy fazék húslevest némi szárnnyal, és egyéb akadékkal kiegészítve, sok zöldséggel. A főtt húshoz pedig csinálnék valami mártást. Pl. : zsemle, fokhagyma vagy paradicsom mártást. A levesben főtt zöldségekből és párszem főtt krumpliból majonézes salátát készítenék, amit megturbóznék egy kis zöldborsóval, almával és csemege ubival. Kész is lenne a francia saláta.
Nem túl rég olvastam erről, hogy egész tyúkot főztek a töltött káposztába, de most nem találtam a cikket. Minden esetre nagyon lassan kell főzni, hogy megpuhuljon.
A roma konyha is főz tyúkot vagy libát töltött káposztában, bár nem egészben, hanem részeire szedve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!