Ha egy tésztát egy óraig kell pihentetni, hogy az felpuffadjon, és én egész estén át pihentetem, ugyanolyan marad? Vagy esetleg összemegy?
Olyan nincs, hogy "felpuffadjon", csak hoyg megkeljen, ha élesztös tésztáról van szó.
Ha a tészta megkel, és tovább keleszted, akkor összeesik és túlkel, amitöl rossz ízü lesz.
Amennyiben csak másnap akarod megsütni, akkor a tésztát csak dagaszd össze, de ne keleszd meg, hanem anélkül tedd a normál hütöbe (müanyag fóliával letakarva), az éjjelen át a hütöben lassan megkel és másnapra éppen süthetö lesz.
Nekem csak kenyérrel van tapasztalatom, de annak semmi baja, ha órákon vagy egy napot át kel is (a szokásos 20-30 perc helyett. semmit nem változik utána), utóbbi esetben azért a hűtőben tartózkodik, ahol lassabban kel, szoktam tudni előre, hogy mikor sütöm ki (de ha mégse, a teljesen megkelt tésztát simán berakom és kész).
Összeesni erőteljes fizikai hatásokra szokott, nevezetesen ha összegyúrod megint. Nagyanyám tesója sokszor csinálta ezt a szépen megkelt tésztával, ha beesett a ritkán látott testvére és nem ért rá kisütni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!