Sokat hallottam már, hogy ferobbant a kotyogós. Hogyan kell ezt elképzelni? Szilánkokra hasad, és beleáll a falba? Személyi sérülést is okozhat? Mekkorát robban? Minden tiszta kávé lesz a konyhában?
Mitől? Gondolom a rendszeres tisztántartás hiánya miatt eldugulhat valami benne plusz a biztonsági szelep sem működik.
Mi a megelőzésének módja? (Bár lehet, hogy le is írtam már a választ)
Én láttam gyereként: Azóta utálom a kotyogost. A robbanás attól függ ,hogy mennyire tömődik el a szelep. A nagymamám ha nem ugrik el akkor ahogy kávéfőző teteje a nyomástól fel csapódott beteríti a nagyit a forró kávéval. Nálunk utólag derült ki, hogy a szelep nem zárt jól és a biztonsági szeleppel is volt valami. Minden tiszta kávé lesz konyhában és ha nem volt szerencséd mint nekünk akkor a kávéfőző 2 részre szét esik és még zacc is beterít mindent.
2018. nov. 28. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
Nálunk is robbant fel kávéfőző, szerintem anyukám egyszerűen túltömte, mert fontos vendég volt nálunk, és igazán jó kávét akart csinálni. Hát... jó lett. A plafon. Tiszta kávézacc. De legalább nem sérült a kávéfőző, bár azt nem tudom, hogy csinálta, mert még a menet se sérült rajta, ahol rá kell csavarni a tetejét.
2018. nov. 28. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 anonim válasza:
Szerintem akkor robban fel, ha tönkre megy a záró gumigyűrű, vagy nincs rendesen behelyezve. A nagymamánál is robbant fel régen, a plafonon szép barna rajzolat lett. Nem megy szilánkokra, és többnyire felfelé vágódik a felső része, de ettől még fejbe vághat valakit, vagy ráfröccsen a forró cucc. Kukta is robbant már fel nálunk, akkor is a gumigyűrű volt a hibás. Épp pacalt főztünk, szóval a ragacsos cucc beborította az egész konyhát. Szóval nem úgy kell elképzelni mint a taposóaknát, nem megy darabokra, hanem lenyomja a nyomás ami lenyomható, tehát a tetejét, felső lezáró részét.
Anyunak anno kotyogó volt. Azt mondta, ha túlontúl finomra darálja az ember, akkor hajlamos eldugulni.
Igen, olvastam már személyi sérülésről ennek kapcsán, halálesetről is:(
2018. nov. 28. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
2018. nov. 29. 08:51
7/8 anonim válasza:
Mindegyik kávéfőző felrobbanhat ha nincs karbantartva és a túl finomra őrőlt kávéval még meg is van jól tömve. Nálam a 30 év alatt egy kotyogós sem robbant fel soha, elenben 5 éve egy elektromos Delonghi felrobbant, a kazánja ment szét, igy nem kellett takarítani sokat, mert csak vizes lett minden:)
2019. febr. 3. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
8/8 anonim válasza:
Szóval van ugye a Bialetti ami az eredeti kotyogós kávéfőző. Nekik olyan biztonsági szelep van rajta ami működik, újaddal is megtudod nyomni belülről, tehát észreveszed ha nem oké. De ezt ugye a bialetti levédette. Viszont ami nem bialetti azokban ilyen "elvileg" egyszer működő szelep van. Na ezek szoktak felrobbanni.
Ha a biztonsági szelep alatt van a vízállás, és nem paszírozod bele a 2x annyi kávét akkor nem fog felrobbanni mert nem alakul ki akkora nyomás.
Még fontos az is hogy mekkora lángon, vagy hányasra teszed a főzőlapot. Ugye minnél nagyobb hőfökon melegíted annál gyorsabban forr a víz, de ha gyorsabb a forrás mint amennyi idő alatt átfolyik a víz a kávén akkor szintén túlnyomás keletkezik. Közepes hőfok lenne az ideális. Nekem 9 a max, 7-esre szoktam tenni a főzőlapot. :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!