Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Rántást hogy kell helyesen...

Rántást hogy kell helyesen készíteni?

Figyelt kérdés

Az anyukámtól úgy láttam, hogy a forró olajban a hagymát üvegesre sütötte, utána rárakta a lisztet és világosbarnára pirította együtt.


Ehhez képest minden recept úgy írja, hogy először a lisztet pirítjuk, utána rá a hagymát. Nekem így a hagyma nem pirul, nem lesz üveges, hanem inkább fő.

A másik, hogy az összes recept a rántás készítésénél olyan kevés olajat és lisztet ír, amiből nem lehet rántást készíteni. Mert 1-2 evőkanál olajból és 3 evőkanál lisztből kb. csiriz lesz, de azt pirítani nem lehet, sem kavargatni. A főzelékek pedig híg, levesszerűek lesznek ennyi rántástól.

Én tegnap csináltam krumplifőzeléket, kb. másfél kiló krumplihoz jó 6 nagy evőkanál lisztet pirítottam le és nem 2 evőkanál olajban, hanem annyiban, hogy normálisan tudjam a lisztet kavargatni, így főzelék állagú lett és nagyon finom.


Minden recept szándékosan rossz? Vagy én csinálok valamit rosszul?



2018. nov. 7. 11:02
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

"Az az igazság, hogy egyszer egy főzős műsorban egy szakács azt mondta, ami nekem nagyon szimpatikus volt, hogy ha mindig, ugyanazt a minőséget akarod feltálalni, akkor elengedhetetlen a pontos recept, grammra, literre pontosan. Én is így próbálok főzni, hogy másfél kiló krumplihoz hány dl víz kell, hány gramm só, hány deka liszt stb. Nem szeretek kísérletezgetni, vagy bejön, vagy nem és akkor oda az ebéd."


Ez ÍGY tévedés, ugyanis ezt azért sem lehet megvalósítani, mert az alapanyagok sem egyformák: pl a (még az elvileg ugyanabból a malomból való) lisztek közt is van eltérés, a zöldségfélék is kicsit vizesebbek/szárazabbak, a húsfélék közt ugyanígy van eltérés, arról nem is szólva, hogy ha netán kicsit öregebb állatból való, akkor többi idö és több folyadék kell az azonos állag eléréséhez.

Sok (negyvennél több) év tapasztalata alapján azt tudom mondani, a mennyiségeket nagyjábólcélszerü betartani, de mereven ragaszkodni hozzá értelmetlen dolog és sok félresikerült étel lesz a végeredmény, ha mégis megteszi valaki.

2018. nov. 7. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:
Én ma csináltam tökéletes rántást: kb. 3-4 ek. olajba 2 púpos ek. liszt. Hagyma nélkül! Teljesen jó lett, lepirult de nem lett csiriz, krémes allaga lett.
2018. nov. 8. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!