Nov.4-én lejárt a csirkemell, ha most megcsinálom, még jó lehet?
Pultból volt, nem előre csomagolt.
Az illata már nem a legjobb...
Az ecetes víz nem csak azért kell mert nem lesz szaga, hanem mert megöli a kórokozókat és az még fontosabb szempont. Az enyhe szag különben is eltűnik hőkezeléssel. Nem kell agyonecetezni mint a salátát, engedd fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és 2-3 ek. ecetet adj hozzá, ebben álljon úgy fél órát. Utána még öblítsd le, mert bizonyos elkészítési módoknál kiérzik rajta az ecet.
Szerintem nem lesz bajod, én a minap pulykával jártam így, nem vettem észre hogy már aznap lejárt mikor megvettem és két nap múlva készítettem el. Még itt vagyok.
Viszont én azonnal kiveszem mindig a csomagolásból a húsokat, és üveg vagy kerámia tálba teszem át, és többnyire le is sózom ha nem készítem el azonnal.
Mi itt nem tudjuk ezt eldönteni, ha nem változott meg a szine szürkés-zöldesre, nincs rajta egy nyúlós ragadós réteg, és nem nagyon rossz a szaga, akkor talán megmenthető.
A másik kérdés, hogy lesz-e gusztusod megenni az ebből készített ételt.
Az a tapasztalatom, hogy ha nagyon romlott lenne, a kérdést ki sem írnád, mert a romlott, fogyaszthatatlan hús annyira büdös, hogy azonnal a kukában landol.
Első lépésként mosd meg a csirkemellet alaposan, többször váltott álló vízben,azért nem folyóvízben, hogy ne fröcsögjön szanaszét a konyhában.
Ezután készíts 6 %-os sóoldatot (6 dkg sót, 1 liter vízben feloldani), mibe tehetsz néhány gerezd zúzott fokhagymát és áztatsd benne 2-3 órát.
A sóoldatból kivéve töröld szárazra.
Ezután elkészítheted, de csak olyan receptet válassz, amiben elég sokáig kell főzni/sütni, tehát hirtelen sült nem készíthető belőle, viszont attól nem kell félned, hogy a hús ehetetlenül kiszárad, mert az így előkészített csirkemell finom omlós marad.
Készíthetsz belőle
Almás-sajtos rakott csirkemellet
Vagy Dubarry csirkemellet
5-ös jó módszert írt. Elvileg 2 nap telt el, ha a pultban friss volt, többszöri megmosás és hőkezelés után szerintem nem lesz baja.
Viszont ami durva: most vasárnap bátyám átugrott a Coop boltba (elég nagy üzlet, nem kisbolt), és csirkemellet akart venni, mert ők rántott disznóhúst csináltak. 1 éves kisunokának ment venni, mert váratlanul mentek a lányáék.
Már a pultban úgy nézett ki a csirkemell, hogy inkább nem vette meg. Ezt nem szabadna megengedni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!