Irnátok nekem bevált borsófözelék receptet? Tejföllel habarnám be mert az van itthon.
Én mindig így szoktam,és a végén keverem hozzá a tejfölt:
Egy közepes lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és öntsd bele a zöldborsót. (Friss borsóból sokkal finomabb, de fagyasztottból is jó.) Fedd le, és néha megkeverve forrósítsd fel. Csak ekkor add hozzá az 5 fakanál lisztet. Jó sokáig kevergesd, ne hagyd, hogy leragadjon! Ha már jól átforrósodott a liszt, és pirult is egy kicsit, add hozzá a fél fakanálnyi pirospaprikát. Ezzel is keverd el, és öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel. Ezzel alaposan keverd el, ne maradjanak lisztcsomók. Apránként - mindig simára kavarva - önts hozzá még kb. fél liter vizet. Adj hozzá egy fakanál ételízesítőt, keverd el. Kóstold meg, és ha még kívánkozik bele, akkor jöhet a fél fakanál só. A borsó közben már megpuhult, de főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, aztán kapard a borsófőzelékhez. És persze keverd el.
Felteszem vízben a borsót. Sót,bazsalikomot, egy kiskanálnyi cukrot teszek bele,hogy elvegye a "vad" ízt.Ha megfőtt a borsó,akkor zsírban rántást készítek és berántom (paprika nélkül). A tejfölt a kész főzelékbe keverem.
De szoktam úgy is,hogy csak behabarom. Vagy házi tejfölt,vagy főzőtejszínt használok,mert az nem csomósodik össze,mint a tejfölök.
Még egy tanács,minden főzeléknél: ha véleteln kevés a rántás,és híg a főzelék,akkor még habarással sűrítem be a kivánt állagra.
Ha mirelit:
1. Olajon(Kicsit lepje el a hagymát, mivel majd a rántáshoz kell olaj is legyen) piritok hagymát, 1nagyob, 2 kisebb.
2. Mikor megpirult adok hozzá pirospaprikát(Legyen jó szine, éppen csak annyit)
3. Teszek 2 evőkanál lisztet(vagyis az olajtól függ, hogy mennyi lisztet teszek, mivel ha nem tudom elkeverni a lisztet az olajban akkor teszek még olajat, hogy jól tudjam elkeverni)
4. Kavarom és egy kicsit hagyom, hogy a liszt "süljön". max 2-3 perc
5. Beleteszem a borsót, majd hideg vizzel feltöltöm, és gyors mozdulatokkal, elkavarom a lisztet. Sűrűsödik közben, és hogy ne legyen csomós gyorsan kell kavarni. Ha túl besűrűsödik akkor tegyél még vizet.
6. Megfőzőm a borsót.
Vagy a másik, simán hagymát piritok, beleteszema borsót, feltöltöm vizzel, majd mikor megfőtt a borsó, 2 kanál lisztet egy tálba elkavarok tejföllel, vagy vizzel.Leveszema gázról és beletöltöm folyamatos kavarás mellett. Majd vissza kapcsolom a gázat még 3-4 percre, hogy sűrűsödjön be.
Persze, só, borsó+ fokhagyma is mehet bele.
Én régebben nem szerettem a borsó főzeléket, csak múltkor nem volt otthon más, ezért megcsináltam úgy, mint ahogy a zöldbabot szoktam (mondjuk én azt sem a nagykönyv szerint csinálom), és így nagyon ízlett.
Edény aljába olajat öntöttem, apróra vágott hagymát pirítottam rajta. Amikor üvegesre pirult, pirospaprikát szórtam rá, majd gyorsan, mielőtt megégne, rátettem a borsót és annyi vizet, hogy ellepje. Ezek után puhára főztem a borsót, majd tejföllel behabartam, plusz sóztam, borsoztam.
Na így nagyon ízlett :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!