Ti hogy szeretitek elkészíteni a fehérbab levest?
A fejtettbablevest szeretem belőle, tavasszal, ez egy könnyű, zsenge gyökérzödségekkel, kevés paprikával és paradicsommal frissített, kaporecetes leves.
A klasszikus jókai bableves sem rossz, azzal a különbséggel, hogy rántást én semmibe nem teszek, az csak fölösleges, egyenízűvé teszi és ételt, és hát olajos zsír.
Összességében a könnyed, enyhén savanykás, ecetes ízűeket szeretem.
Pistou leves receptje
Ezt a finom provence-i levest mindenkinek ki kellene próbálni.
Mindenféle idényzöldségből készíthető, de a legfontosabb összetevője a fehér gyöngybab.
Hozzávalók a leveshez: 6-8 adag
5 zsenge kis cukkini
5 sárgarépa
5 fehérrépa
2 közepes póréhagyma
2 nagy hagyma
2 nagyobb paradicsom
200 g zöldbab
200 g beáztatott fehér gyöngybab
kakukkfű, babérlevél, petrezselyem
só és bors
Hozzávalók a pistou-hoz:
3 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
Nagyon sok friss bazsalikom
Elkészítés:
Mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk apróra a zöldségeket. Az összes hozzávalót a paradicsomot kivéve tegyük bele egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel.
Ha felfort vegyük kisebb fokozatra, és főzzük kb.2 órát. Az apróra vágott paradicsomot csak az utolsó 10 percre dobjuk a levesbe. Tálalás előtt hintsük meg frissen vágott petrezselyemmel.
Amíg fő a leves, készítsük el a pistou-t: törjük össze a fokhagyát, adjunk hozzá a bazsalikomot, és az olívaolajat. Régebben mozsárban törtem össze, mostanában botmixerrel. 😄
A pistout ne főzzük, csak közvetlen tálalás előtt keverjük hozzá a leveshez. Mi a tányérra teszünk ízlés szerint, és rámerjük a forró levest.
Még finomabb, ha előző nap egy füstölt csülköt megfőzünk, ennek a főzőlevével öntjük fel a zöldségeket, és amikor megfőttek, az apróra vágott húst is belekeverjük és eggyet forralunk rajta.
Én valami füstöltet (mindig éppen pénztárcafüggő) babérlevéllel, vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal megfőzök, majd ha kész, leszűröm a levét.
Ha nagyon sós, akkor hígítom, ha nem sós, akkor úgy ahogy van felteszem a babbal, egy fej nagyon apróra vágott vöröshagymával, hasábra vágott sárga és fehérrépával, pár gerezd zúzott fokhagymával, 2-3 ág, apróra vágott zellerzölddel főni.
Én nem szoktam a babot beáztatni, mindig idei babom van, hamar megfő. Közben elkészítem a csipetkét, amit sós vízben kifőzök. A csipetkét nem a levesben főzöm ki, mert nem szeretjük később ázottan. Evéskor mindenki tesz a tányérjába amennyit akar.
Amikor a leves már 90 %-ig kész, nyomok bele még fokhagymát, teszek bele pirospaprikát és beledarabolom a füstölt húst.
Én semmi levest nem rántok, (a főzelékeket is inkább habarom) így az nálam elmarad, mégis halálra dicsérik mindig, még idegenek is, nem csak az elfogult család.:)
1000 éve nem főztem bablevest, de a napokban belefutottam egy receptbe, és elkészítettem.
Az arányok miatt írok mennyiséget, amúgy nem tenném:
4 sárgarépa
4 zellerszár
6 gerezd fokhagyma
2 nagyobb vöröshagyma
20 dkg füstölt hús/'szalonna/'csülök
Ezeket felkockázom, zsíron lepirítom, teszek hozzá
Pirosparikát
Egész köményt
Tárkonyt
Egész borsot
Sót/ ételízesítőt
Rázuttyantom a babot (esetemben 3 konzerveset),átkeverem,.gyorsan felöntöm vízzel.
Annyival,hogy krémleves állaga legyen,.ugyanis utána turmixolás vár rá.
De nem teljesen pépesre turmixoltam, hanem maradtak benne kisebb darabkák.
A végén tettem hozzá egy kevés fehérborecetet, és a tálalásl aki akart, tett bele tejfölt.
+ pirítottam hozzá füstölt husit virslivel, az volt a feltét.
Nem maradt belőle másnapra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!