Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ez mit jelent? Hogyan kell...

Ez mit jelent? Hogyan kell élesztőt megfuttatni? :D (teljesen kezdő vagyok)

Figyelt kérdés

Lángos receptjében van ez:

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél liter tej

1 kg liszt

2 dl tejföl

1 evőkanál só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben MEGFUTTATJUK, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.

A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.



Megjegyzés:

A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.


2010. jún. 22. 23:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Rákötöd egy pórázra és erős ostorcsapásokkal futásra bírod!


Egyébként:

Az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elérhető legnyersebb tejet használjuk, mert a tartós, féltartós változatok, illetve a forralt tej sok kudarcot okozhatnak.) 1-1,5 dl langyos (nem forró, 35 Celsius-foknál nem melegebb!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és - a lehető legkisebb darabokban - belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához. (Ha az élesztő fél órán belül sem mozdul, akkor nem érdemes kisérletezni vele.)

2010. jún. 22. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
A tejet meglangyosítod teszel bele egy kávéskanál cukrot és belemorzsolod az élesztőt és amikor pezseg (akkor fut) lehet a liszthez tenni.
2010. jún. 22. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A másodiknak van igaza. Nem kell bele liszt. Ha már lisztet is teszel az élesztőhöz,akkor kovászt készítesz.

Ami nagyon fontos: a tej ne legyen se hideg,se meleg,csak langyos. Általában 10 perc alatt felfut,ha nem vigyázol,akár ki is futhat a bögréből.

2010. jún. 23. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!