Miért nem sikerülnek sose a kelt tésztáim?
Néha megpróbálkozok vele, de mindegy, milyen receptet használok, ugyanaz a kőkemény külsejű, tömör vacak sül ki belőle.
Próbálkoztam már friss és instant élesztővel is, meleg helyen kelesztem a tésztát. Kelesztettem receptben írt ideig vagy kevesebb ideig is. De a baguette-em és a vajas hotdog kiflijeim is ugyanúgy végezték. Kemény héja lett, kenyérszerű, de mégis tömény, sűrű, nem levegős a belseje, és már aznap ölni lehet vele kb.
Túlsütöm? Túlkel? (Mikor tudom, hogy túlkelt a tészta?)
Legutóbb hotdog kifliket próbáltam sütni, ez alapján: https://www.youtube.com/watch?v=B2R9yCuNDJc
Mindent a recept szerint csináltam, az olvasztott vajjal kenegetés és a megfelelő mennyiségű vaj is megvolt benne. Kivéve, hogy ő 2 óráig keleszti, nálam 40 perc után már kimászott a tálból, de az ő konyhája hideg, ezt említi is. Kelesztettem a formázott hotdog kifliket is bevágás és kenés után a tepsin, 23 percig sütöttem kb. (20 percnél még sápadt, túl fehér), viszont valamiért nagyon kiszárad. Elektromos sütőm van, légkeverés nélkül sütöttem 190 °C-on. De régebben, másik sütővel is ugyanilyen száraz vacak lett az eredmény.
Nem tudom, mit csinálok rosszul, de valamit biztosan elrontok. Van valami ötletetek?
Előre is köszi.
A tészta dagasztását nem tudom, hogy elég volt-e. Megvolt az enyhén ragacsos, puha állag, amit a fickó a videóban mondott és mutatott, de ugye ő géppel dagaszt, én kézzel csináltam. De lehet, sőt valószínű, hogy itt bújik meg a hiba a technikámban. Utána fogok járni tésztagyúrási tippeknek mindenképp.
Sosem használok Rámát, és semmilyen margarint, semmihez, csak igazi vajat. Étolajat is legfeljebb olajban sült dolgokhoz, ritkán, tésztákba, süteménybe sosem. Lurpak, Kerrygold, Président, Meggle, de általában Lurpakot használok, ebbe is azt tettem 5-6 evőkanállal, olvasztva (olyan 70-100 g közti mennyiség lehetett).
Írtam, hogy elektromos sütőm van, nem gázos. De sajnos, azt én is észrevettem már, hogy nem egyenletesen süt, hátul kevésbé sülnek a dolgok szépen.
A tojásfehérje nélküli tippet ki fogom próbálni legközelebb.
Köszönöm a válaszokat!
A kenyér tészta sütésekor a hőmérséklet a legmagasabb amit a sütő bír, amikor a sütőbe teszed, vagy egy edényben beteszel meleg vizet a sütő aljába, vagy alaposan megspricceled vízzel. Fontos hogy legyen gőz a sütés elején.
Még jobb eredményt tudsz elérni, ha sütő zacskóban sütöd.
Igazán finom receptek és gyakorlati tanácsok vannak itt:
Vagy itt:
Először is a liszt. A zacskón levő jelölések igen fontosak. Sok háziasszony/úr csak odáig jut el a bolti olvasáskor, hogy búzaliszt. BL55 és a BL80 között jó nagy különbségek vannak.
Amivel még próbálkozhatsz, hogy tegyél a tepsi alá egy kisebb tepsit , amibe vizet teszel. Legyen jó nagy gőz a sütőben. 5-10 mm magas víz elegendő bele. Nem a víz mennyisége számít, hanem a felülete. Minél nagyobb annál több gőzöd lesz.
Legyen előmelegítve a sütő.
Gyúráshoz nyugodtan használhatod a kézi turmix gép spirálkaros keverőjét, az erre való.
Elsőre próbálkozz a legegyszerűbb dologgal.
Liszt, só , tej , élesztő.
Ha megkelt, akkor sok és forró olajban próbálj meg lángost készíteni. Nem kell kinyújtanod akkorára, mint a sütödék lángosa. Elegendő egy kanállal a tálból kiszaggatni és mindjárt ugorhat az olajba.
Én szoktam a tálban levő megkelt tésztára egy kis olajat önteni, oda, ahonnan szaggatod ki az anyagot.
Ha a forró olajban hirtelen megdagad, akkor a tésztáddal nagy baj nem lehet.
Na most meg is éheztem egy kis mini lángosra. :)
Sok hasznos dolgot írtatok, köszönöm mindenkinek. Mindenképp a dagasztási technikámon fogok javítani, arra figyelek oda jobban. A tepsi víz is nagyon jól hangzik, mint ötlet.
Megpróbálom, amiket írtatok.
Azt nem is írtad, hogy csak a magad örömére szeretnél kelt tésztát sütni, vagy pasi fogónak szánod ?
:)
Kedves Kérdező!
Most olvastam el csak jobban a kérdésedet.
Szerintem a sütési hőfokot 220 fokra kellene emelned, de vigyázz, mert az elektromos sütőd skálája egyáltalán nem biztos, hogy jól van kalibrálva. Régi sütőnél ez jócskán elmászhat bármelyik irányban. A sajátomon vettem észre, mikor 50 fokra állítottam és egy műanyag tálban akartam keleszteni, akkor elolvadt a tál, azaz 110 foknál biztosan több volt.
Vettem egy sütőbe való hőmérőt és azzal ellenőrzöm.
Aztán egy éve rendeltem az ebay-en Kínából egy lézeres hőmérőt , azzal ha olajban sütök, csak rámutatok az olajra és tudom a pontos hőfokot.
A tej zsírtartalmától is függhet a végeredmény, szóval sok mindenre kell azért figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!