Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi lehet a probléma a kelt...

Mi lehet a probléma a kelt tésztámmal? (képek)

Figyelt kérdés

[link]


Ez kelesztés előtt készült, fahéjas csiga lett belőle. Már ezen is látszik, hogy furcsa texturált felülete van, mintha pici golyócskák lennének a tésztában és néhol lyukad is.


[link]


Ez pedig egy kalács kisülve. Sütés közben ahogy nő, úgy szakad és nem szép, rücskös a végeredmény. Ezt evés közben nem érezni egyébként. Minden kelt tésztámmal ez a gond, próbáltam már rákeresni, de nem tudom mi lehet a probléma.



2017. dec. 25. 17:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Szerintem jobban ki kell dolgozni, hogy lazább legyen a szerkezete.

2017. dec. 25. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim válasza:
100%
Kicsit jobban dolgozd meg legközelebb.
2017. dec. 25. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Valószínüleg még kezdetben csomós marad benne a liszt, vagy nem megfelelö fajtát használsz, esetleg amikor a toja´st teszed bele, akkor csomósodik meg.


Jó lenne, ha leírnád, hogyan készíted a tésztát - a hozzávalókat is meg a módszeredet is, akkor több mindent lehetne mondani.

2017. dec. 25. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Egy tálba szitálom a lisztet, a porcukrot, megy mellé a só, a vaj. Közben felfuttatom az élesztőt, ha felfutott akkor a keverék közepébe öntöm a tojással. Először az utóbbi kettőt összevegyítem, majd az egészet dagasztom plusz tejjel. Változó, hogy honnan szerzem be az alapanyagokat, de általában a legolcsóbb liszt, cukor, tej van itthon. Az tény, hogy nem dagasztom sokáig a tésztákat. Legközelebb megpróbálom úgy, köszönöm a válaszokat.
2017. dec. 25. 19:25
 5/13 anonim ***** válasza:
93%

"Egy tálba szitálom a lisztet, a porcukrot, megy mellé a só, a vaj. Közben felfuttatom az élesztőt, ha felfutott akkor a keverék közepébe öntöm a tojással. Először az utóbbi kettőt összevegyítem, majd az egészet dagasztom plusz tejjel. Változó, hogy honnan szerzem be az alapanyagokat, de általában a legolcsóbb liszt, cukor, tej van itthon. Az tény, hogy nem dagasztom sokáig a tésztákat. Legközelebb megpróbálom úgy, köszönöm a válaszokat."


Én kicsit másként csinálom. Elöször is réteslisztet veszek, belekeverem a cukrot meg sót és egy tálba téve a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe teszem elöször a felfuttatott élesztöt, és a tojás sárgáját kevés tejben elkeverve. Bedagasztom meg a tésztát, és kb fél órát kelesztem. Ez után teszem hozzá a puha vajat és mégegyszer alaposan összedolgozom, majd rendesen megkelesztem.

Így mindig szép síma lesz, és sokkal szebben kel, mintha a vajat mindjárt hosszáteszed.

A tojásból meg csak a sárgáját jobb használni, mert ha a fehérjét is beleteszed, sokkal szárazabb hatása lesz.

2017. dec. 25. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 TR75 ***** válasza:
100%

Ha nagyon szakad a tészta sütéskor, lehet, hogy még keleszteni kellett volna. A sütés elején a tészta fejlődése felgyorsul, ezért hajlamos lehet szakadni (főleg keményebb tésztáknál). Tipikus például a fonatoknál, ahogy a képen is látszik. Lehet gond a szoros fonás is, vagy ha az egyes szálak nyújtásánál meg van erőltetve a tészta, és megszakadozik a felülete. A fonott kalácsodnál szerintem valami ilyesmi lehet. A végei teljesen jók, a fonatok szakadtak meg. Mintha fonás közben a kelleténél jobban húztad volna a szálakat (mondjuk mert attól tartottál, hogy nem lesz elég a hosszúságuk).

Ha alaposan letojásozod a tésztát sütés előtt, akkor kevésbé szakad.


Az első képet sajnos nem nagyon tudom értelmezni :S

Esetleg túl kemény a tészta (kevés a folyadék benne)? Vagy nagyon kiszárad a felülete kelesztéskor?

2017. dec. 25. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Én halálosan boldog lennék, ha ilyen kalácsot tudnék kreálni.

Sajnos nem tudok szépet sütni,:(... talán elkapkodom.(?)

(Főzni jókat tudok)

2017. dec. 25. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez ilyen! Nincs vele gond! :)
2017. dec. 27. 00:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ! Nagyon kedvesek vagytok. Még nincs egy éve, hogy komolyabban foglalkozom a sütéssel, legközelebb megpróbálom az ajánlott módszerekkel.
2017. dec. 31. 16:09
 10/13 anonim ***** válasza:
Egyébként sokkal fontosabb, hoyg finom, mint a kinézete milyen (mert azért nem annyira problémás)
2017. dec. 31. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!