Mi lehet a probléma a kelt tésztámmal? (képek)
Ez kelesztés előtt készült, fahéjas csiga lett belőle. Már ezen is látszik, hogy furcsa texturált felülete van, mintha pici golyócskák lennének a tésztában és néhol lyukad is.
Ez pedig egy kalács kisülve. Sütés közben ahogy nő, úgy szakad és nem szép, rücskös a végeredmény. Ezt evés közben nem érezni egyébként. Minden kelt tésztámmal ez a gond, próbáltam már rákeresni, de nem tudom mi lehet a probléma.
Szia!
Szerintem jobban ki kell dolgozni, hogy lazább legyen a szerkezete.
Valószínüleg még kezdetben csomós marad benne a liszt, vagy nem megfelelö fajtát használsz, esetleg amikor a toja´st teszed bele, akkor csomósodik meg.
Jó lenne, ha leírnád, hogyan készíted a tésztát - a hozzávalókat is meg a módszeredet is, akkor több mindent lehetne mondani.
"Egy tálba szitálom a lisztet, a porcukrot, megy mellé a só, a vaj. Közben felfuttatom az élesztőt, ha felfutott akkor a keverék közepébe öntöm a tojással. Először az utóbbi kettőt összevegyítem, majd az egészet dagasztom plusz tejjel. Változó, hogy honnan szerzem be az alapanyagokat, de általában a legolcsóbb liszt, cukor, tej van itthon. Az tény, hogy nem dagasztom sokáig a tésztákat. Legközelebb megpróbálom úgy, köszönöm a válaszokat."
Én kicsit másként csinálom. Elöször is réteslisztet veszek, belekeverem a cukrot meg sót és egy tálba téve a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe teszem elöször a felfuttatott élesztöt, és a tojás sárgáját kevés tejben elkeverve. Bedagasztom meg a tésztát, és kb fél órát kelesztem. Ez után teszem hozzá a puha vajat és mégegyszer alaposan összedolgozom, majd rendesen megkelesztem.
Így mindig szép síma lesz, és sokkal szebben kel, mintha a vajat mindjárt hosszáteszed.
A tojásból meg csak a sárgáját jobb használni, mert ha a fehérjét is beleteszed, sokkal szárazabb hatása lesz.
Ha nagyon szakad a tészta sütéskor, lehet, hogy még keleszteni kellett volna. A sütés elején a tészta fejlődése felgyorsul, ezért hajlamos lehet szakadni (főleg keményebb tésztáknál). Tipikus például a fonatoknál, ahogy a képen is látszik. Lehet gond a szoros fonás is, vagy ha az egyes szálak nyújtásánál meg van erőltetve a tészta, és megszakadozik a felülete. A fonott kalácsodnál szerintem valami ilyesmi lehet. A végei teljesen jók, a fonatok szakadtak meg. Mintha fonás közben a kelleténél jobban húztad volna a szálakat (mondjuk mert attól tartottál, hogy nem lesz elég a hosszúságuk).
Ha alaposan letojásozod a tésztát sütés előtt, akkor kevésbé szakad.
Az első képet sajnos nem nagyon tudom értelmezni :S
Esetleg túl kemény a tészta (kevés a folyadék benne)? Vagy nagyon kiszárad a felülete kelesztéskor?
Én halálosan boldog lennék, ha ilyen kalácsot tudnék kreálni.
Sajnos nem tudok szépet sütni,:(... talán elkapkodom.(?)
(Főzni jókat tudok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!