Eklerfánk lapos?
Melyik égetett tészta receptet használod?
Én mindig ebből a receptből szoktam a tésztát sütni éclairhez:
- 250 ml víz
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- 4 ("M") tojás
1. A vizet a vajjal és a sóval forrásig melegítjük egy lábosban.
2. A hőről levéve hozzáadjuk a lisztet (egyszerre), és alaposan összekeverjük. Fakanállal addig keverjük, amíg a lábos oldalától el nem válik, és az alján filmszerű réteget képez.
3. Egy tálban robotgép segítségével egyesével hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük.
4. Habzsákba töltjük, majd a sütőpapírra 12-13 cm hosszú formákat nyomunk.
- 170 °C-on sütjük addig, amíg a tészta szépen megemelkedik, és belül üreges lesz (éppen, hogy aranybarna legyen, kb. 30-40 perc). A tetejét nem kell tojással megkenni sütés előtt, hiszen úgyis be lesz vonva később.
Sok receptben van 1:1 arányban a tej és a víz, az sem rossz, de nekem a csak vizes alap is bevált, a párom anyukája (francia) régi szakácskönyvében is az eredeti recept csak 250 ml vizet használ, bár ott kevesebb lisztet ír, viszont több vajat (150 g liszt, 100 g vaj), a többi megegyezik. Érdemes kísérletezgetni picit, ha megteheted. (Első próbálkozások között nekem is volt már, hogy kívülről nagyon szép volt, de belül nem lett üreges, sokkal inkább pogácsára emlékeztető íze és állaga volt.)
Én alul-felül sütést szoktam használni hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!