Csirkepörkölt készítése?
Pörköltet készítettem már, disznóhúsból. Csirkecomb van itthon, így paprikáscsirke jellegű tejfölös pörköltre gondoltam...
Viszont az általam ismert recept úgy kezdődik, hogy megdinsztelni a hagymát, aztán párolni a húst. Na most, csirkemellel nem lenne gond, azt kockázva párolom fehéredésig és kész. Na de, a csirkecomb hogy viselkedik ilyen esetben? Eleve sokkal nagyobb, egyben van (csak felsőcomb, nyilván nem egész :D), ezzel mi a dolog menete? Simán kavargatom egy darabig az olajos hagymán és kész? Na de meddig?
(Maga a recept finom, amit ismerek, szóval azzal nincs gond, csak a hús párolás/dinsztelés bizonytalanított el. Mert nyilván azért valameddig kell ezt is, mielőtt felengedem vízzel...)





Ha nem teszel a hagymára az elején paprikát, akkor nem kell túlaggódni, mikor öntsd fel.
Tehát ezzel a módszerrel, ha az elején beleteszed a cs.combokat, akkor valószínűleg el kezd majd kicsit pirulni, de akkor még szerintem ne engedd fel, -csak gyakrabban kavard meg- mert hamarosan elkezd a hús vizet engedni, és bőven! Ha meg még te is teszel bele, akkor csak főni fog.
Igen, kifehéredik, és a vízvesztéssel össze is megy. Először felönteni ráérsz akkor ha már összement (nagyja vizet kiengedte, ez a főzési veszteség) és így kezd el pirulni.
Pirítsd egy kicsit, hiszen le kell pirulnia a hagymának, és a húsból kifövő kioldódó fehérjéknek, amik kis fehéres darabkákban jelennek meg a szaftban.
Ezek lepirulás nélkül egyben maradnak, az ételnek pedig híg lesz a szaftja, gyakorlatilag vizes zsír.
Lepirulva tud szétfőni, pürésedni, és így sűríti a szaftot.
(Plusz csirkénél a bőr kollagén tartalma sűrít, bár ez inkább hidegen dominál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!