Főzés/sütés nélküli?
Panzanella – toszkán kenyérsaláta
Hozzávalók:
25 dkg jó minőségű, száraz fehérkenyér
5 darab érett paradicsom
2 fej lilahagyma
fél kígyóuborka
1 kis gerezd fokhagyma
egy csokor friss bazsalikom
extra szűz olívaolaj
fehérborecet
só, bors
Elkészítés:
Kockázzuk fel a kenyeret, a paradicsomot és az uborkát. Rusztikus étel, lehet mindent jó nagyra vágni. Keverjük össze az alapanyagokat, és locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal és egy kis borecettel.
Adjuk hozzá a felszelt lilahagymát, a fokhagymát, az összetépkedett bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk pár órát állni a hűtőben.
Aki szereti tonhallal is feldobhatja.
Csak jó minőségű alapanyagból érdemes készíteni!
Itt egy Hidegen készülő spanyol paradicsom leves.
Salmorejo recept:
Hozzávalók 4 fő részére
60 dkg érett paradicsom
80 g paradicsompüré
6 dkg szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 evőkanál almaecet
1 gerezd fokhagyma
4 cl extra szűz olívaolaj
2 főtt tojas
1 szelet serrano sonka
A szikkadt kenyér héját levágjuk és a belét vízbe áztatjuk. A paradicsomok tetején ejtünk egy x alakú bevágást és egy tálba téve leforrázzuk őket. Egy perc elteltével a paradicsomokat hideg vízbe dobjuk és a héjukat lehúzzuk. Félbevágjuk, a csumájukat kivágjuk, az összeset bedobjuk egy turmixgépbe és jó alaposan összeturmixoljuk. Ha ti is úgy jártok, hogy nem kaptatok igazán édes és aromadús paradicsomot, turbózzátok fel egy a paradicsompürével, jót fog tenni neki. Dobjátok hozzá a fokhagymát, sót, borsot, az almaecetet és a beáztatott, alaposan kinyomkodott kenyérbelet. Kezdjétek ismét turmixolni és közben vékony sugárban adagoljátok hozzá az olívaolajat. Az olaj hatására gyönyörű narancssárga, krémes emulziót kaptok, amit lehűtés után lehet is tálalni. Tradicionálisan kockára vágott főtt tojással serrano sonka darabokkal és kevés olívaolajjal megcsepegtetve kínálják, csináljátok ti is így!
Bélszín carpaccio
50 dkg vesepecsenye
2 dl olívaolaj
1 citrom leve
só
frissen őrült fekete bors
darabka parmezán
kevés rukkola
A mélyhűtőben, vagy nagyon hideg hűtőben előhűtött bélszínt egy jó szakácskéssel vékony szeletekre vágom. Az asztalra terítek egy nagyobb darab sütőpapírt, majd erre helyezem a hússzeleteket úgy, hogy kellő távolságra legyenek egymástól. Ezután egy másik sütőpapírral befedem és egy sodrófa segítségével kicsit még nyújtok a szeleteken. A citromlevet kikeverem az olajjal, sózom, borsozom és a tálra rendezett szeleteket óvatosan meglocsolom vele. Picit visszateszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd közvetlenül a tálalás előtt parmezánforgácsokkal, és egy kevés rukkolával díszítem.
Tatárbifsztek vagy Tatár beefsteak
Hozzávalók:
30 dkg marhabélszín
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál finomra vágott kapribogyó
1 evőkanál finomra vágott hagyma
1/4 teáskanál őrölt paprika
1 tojássárga
frissen őrölt bors
só
Elkészítés: A húst lehártyázzuk, majd egy éles késsel apróra vágjuk vagy elkaparjuk, hozzáadjuk a mustárt, a finomra vágott hagymát és kapribogyót, és a tojássárgát, majd megszórjuk őrölt paprikával, borsot őrölünk hozzá és kicsit megsózzuk, összekeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítünk rajta. Akkor a legfinomabb, ha 10–15 percet áll és szoba-hőmérsékletű, vagyis ne tegyük be a hűtőbe!
Ízlés szerint pirítóssal vagy épp friss kenyérrel tálaljuk.
Uborkaleves
Nemcsak finom, de még zsírégető is.
Hozzávalók
Hozzávalók 2 személynek:
25 dkg uborka
2 dl zsírszegény joghurt
2 gerezd fokhagyma
só
fehérbors
kapor
ásványvíz
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, összekeverjük az apróra vágott fokhagymával, majd hagyjuk állni 10 percig. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, összekeverjük, majd ásványvízzel felöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá kaprot is.
#4. A szeleteket egymásra helyezve érleled a pácolásnál, vagy külön, egyesével kiterítve kell lenniük? Tovább is lehet hagyni a pácban? Én pl. steak-hez egy-két napig szoktam hagyni állni a marhahúst a pácban. De volt már, hogy 4 napig is hagytam, úgy volt a legfinomabb. De az ugye más, mert valamennyire megsütöm, de a carpaccionál más, mert esetleg ha elszíneződik, nem biztos, hogy gusztusos lesz. Lehet hülye kérdés, én csak "gyárit" ettem ami le volt fóliázva, mellékelve a parmezán reszelék, és a saláta, olíva.
De hogy a kérdésre is válaszoljak. Nekem a kedvenc nyári főzés nélküli csemegém a jól behűtött sárgadinnye abszolút zsírmentes, lehelet vékonyra vágott sonkaszeletekkel. A világ legegyszerűbb dolga, a sárgadinnyéből egy centis szeleteket vágsz,. a héját lehámozod, és ráfekteted a sonkát. A legjobb hozzá a fekete erdei sonka, vagy egyéb zsírmentes, szárított sonkák. Állítólag a franciáktól jött az ötlet.
Nincs hizlaló étel, csak túl sok zaba......
De milyen étkezésre keresel ételt? Reggelire? Akkor müzli, kókusztejjel.
Müzli saját legyen, ne bolti. Veszel mindenféle pelyheket (zab, ápra, búza, tönköly, puffasztott rizs stb.) meg ízlés szerint, amit még akarsz, aszalványokat, és ezeket összekevered.
Tonhalsalata: tonhalkonzerv (én csak az olajosat szeretem, jól lecsepegtetve), alma kocka, 1:1 aranyban ketchup és majonéz. Egy pici dobozbol készülttel én egy fel napig elvagyok.
Reszelt uborka kapros tejföllel, kétszersülttel.
Mozzarella, paradicsom, bazsalikom így simán, vagy vajas kétszersülttel nekem tökéletes reggeli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!