Hogy készíted vagy készítetted valaha a virslit?
#9. Hogy miért főzögetik, azt én sem értettem soha.
Off: Régebben valaki a neten kiposztolt egy felháborodott írást, hogy a kórházban "nyers" virslit adtak a gyerekének és ezt le is fotózta. A virsli pont annyira nyers, mint a parizer, meg az egyéb felvágottak. Csak van aki forrón szereti.
Viszont a válaszokból látod, számtalanféle módon el is lehet készíteni. Én lecsóba, és paprikás krumpliba is azt teszek. Legalább is ha egyedül vagyok, mert a férjem kolbásszal szereti.
Először is a kérdezőnek: lábasban felteszem főni, és amikor felforrt a víz, kb. fél perc után kiveszem.
Van a sült formája, ami még finomabb, főzelék mellé sütve sokkal finomabb.
Viszont aki offolt: most komolyan kérdezem. Ki szereti a hideg teljesen főtlen virslit? Én még soha nem ettem úgy és nem is fogom. Annak a bizonyos posztolónak szerintem teljesen igaza volt. Kisgyereknek nyers hideg virsli a legjobb vacsora, nem?
Én is off-olok egy kicsit. Legjobb, amikor friss műtöttként odadobják neked a szinte felbonthatatlan vákuumcsomagolt felvágottat. Nnna, azt bontsa ki valaki, amikor egyik kezedben infúzió, másik odaladon meg folyik a trutyi a sebedből. Semerre nem tudsz mozdulni, a nővér meg tojik a fejedre, mert még a nővérhívó sem működik, közben éhen halsz, mert már két napja nem ettél semmit.
14.! Én vagyok, aki offolt, de a kérdezőnek (is) válaszoltam).
Ez szerintem teljesen ízlés kérdése. Van, aki szereti hidegen is a virslit, van, aki nem. Én például nem tudnám megenni. Nyilván tudom, hogy nem nyers hús, rosszul fogalmaztam, de nekem a virsli azzal egyenlő, hogy meleg. :)
Egyébként a kórházas dolog tényleg így volt. Előtte egy nappal MÁR nem ehettem, műtét után MÉG nem ehettem, szó szerint olyan éhes voltam, erre kaptunk 3 karika vákuumcsomagolt uzsonnát. Szerintem tudod, melyikről beszélek. Még fentjáró betegnek is nehéz kibontani, nem ilyen helyzetben. Sógornőm főnővér-helyettes Győrben a Petzben, ő is mondja, hogy szegény öreg már össze-vissza morzsolta a felvágottat (marha parizer), mire észrevette, hogy nem tudja kibontani. Ott sem működik nővérhívó.
Ez a kérdés is megérne egy misét.
Bocs, kérdező, hogy eltértünk a témától! De ez sajna a valóság, itt felvetették, én meg válaszoltam.
48/2016. (VII. 18.) FM rendelet
"4. Virsli
Élelmiszer-kategória (az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint): 08.3.2
4.1. Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék.
4.2. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%.
4.3. Minőségi jellemzők
4.3.1. Kémiai jellemzők
Összes fehérjetartalom legalább 11,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 25,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,2% (m/m)
4.3.2. Érzékszervi jellemzők
4.3.2.1. Alak, méret: Egyenletes vastagságú.
4.3.2.2. Burkolat: A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.
4.3.2.3. Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.
4.3.2.4. Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.
4.4. Az élelmiszer előírt neve: virsli."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!