Főz még ma rajtam kívül valaki lecsót?
Én nem fözöm, hanem sütöm - kategóriákkal jobb!
A kolbászt kevés zsíron átpirítom, félreteszem.
A zöldségeket a megszokott módn feldarabolom, a szalonnát kisütöm, félretesze, a zsírján hagymát elkezdem sütni. Amikor kezd szinesedni, ráteszem a paprikát, kicsit (5 perc) sütöm, majd hozzáteszem a meghámozott (én utálom az összepöndörödött paradicsomhéjakat a kajában) és összedarabolt paradicsomot és még kb 15 percig kevergetve együtt párolom. Ez alatt a paprika megpuhul, de nem mállik szét, és az íze is benne marad.
Visszateszem a kolbászt meg a szalonnát, összeforrósítom, ráteszem a tojást és megvárom, amíg megsül.
Rizzsel/tarhonyával nem szoktam készíteni, mert ahhoz tényleg ronggyá kellene fözni és az úgy nekem ehetetlen.
HA rizst vagy tarhonyát akarok hozzá, akkor azt külön megfözöm és a lecsót csak ráteszem, mint egy ragut.
Gondolkodtam rajta, csak a megvalósításig nem jutottam el.
Szégyen, nem szégyen, üveges lecsót használok - szeretem az ízét és így ropogós marad a paprika, amit egyébként hajlamos vagyok szétfőzni: hagymát lepirítom, kolbász/virsli rá, mikor jó, puff rá a már kész cucc, rottyan egyet, esetleg kettőt, aztán mehet is a rizs mellé.
#1. Ez nagyon jó lehet.
#2. Télire én is szoktam eltenni, finom ez így is.
Ma nem, de szeretem.
Amennyire lehet, én is sütöm, mint az első, de utána már persze nekem is megvannak a magam dolgai.
Kuszzsírban sütöm, minimális paprikát használva (nem szeretem a paprikát hőkezelve), inkább cukkini és répa kerül bele, de nem sok. Sok hagyma és paradicsom, azokat szeretem :)
A végén pedig tojásokat ütök rá. Ezért fontos, hogy süthető legyen, a lecsóban főtt tojás közel sem olyan jó.... A tojást úgy szeretem, ha szépen megpirul.
Nyers zöldséggel eszem (mindent zöldséggel eszek, édességeket kivéve), de néha pici rizst is teszek mellé.
Még a hagyományos, ősi módon főzött lecsót szoktam:
kevés zsíron/olajon szálára vágott vöröshagymát és karikára szelt zöldpaprikát megdinsztelek, majd beleforgatom a karikára szelt füstölt kolbászt (virslit, ami éppen van!), és ezek után beleborítom a cikkekre vágott paradicsomot. Lehetőleg minél érettebbeket, hogy levük is legyen! Gondolatnyi sót (vigyázz a füstölt kolbász is sózott!!) és gondolatnyi cukrot (csak éppen annyit, hogy a paradicsom savasságát egy kicsit tompítsa!).
Amikor már annyira szétfőtt a paradicsom, hogy kezd a haja pördülni, akkor kavarom bele az előre megfőzött, leszűrt rizs (bulgurt, tarhonyát, ki mit akar!).
Ha pont jó, akkor lehet villával is enni, ha egy kicsit hígabb lett, akkor kanalas kaja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!