Hogyan készítjük a Zöldbabfőzeléket?
Életem során három tájegységen éltem, sokfelé megfordultam. Mindenhol máshogy készül, mind nagyon finom,ezért én magam is többféleképpen főzöm...
Arra vagyok kíváncsi,hogy felétek milyen? Hogyan készítitek?
Anyám minden főzeléket egyformán készített, rántással, pirospaprikával s általában tejföllel, ecettel, cukorral ettük őket. Nyilván van, amihez ez nem jó, de a zöldbabfőzelék tetszett így.
Ma már nem készítek főzelékeket, de így csinálnám, csak kihagynám a cukrot, amit már nem eszem s glutén sem lenne a rántásban, de ez apróság.
Habarás csak és kizárólag gyümölcslevesben volt nálunk. Azt ma már nyersen csinálom, így soha nem habarok, amúgyis macerásnak tartom.
Nálam van
1. az anyukámféle módon készített: a babot annyi sózott vízben megfözni, ami éppen ellepi, kevés borsssal ízesíteni, közben hagymás paprikás rántást készíteni (nem sokat, föleg az íze miatt) és ezzel berántani a megfött babot. Aki akar, az tesz bele tejfölt a tányérjába.
2. az anyósomféle: a babot kevés zsíron (vagy olajon) hagymával és fokhagymával meg pici cukorral puhára párolni, utána tejfölös, lisztes habarást adni hozzá és kevés vízzel megfelelö sürüségüre beállítani. Aki akarja, ecetet tehet hozzá az asztalnál.
A legérdekesebb zöldbabfőzelék,amit Szögligeten tanultam , krumplival készült, ecetet, fokhagymát és kaprot is tett bele a néni és lisztes-tejfölös habarással sűrítette be. Kérdésemre,hogy miért tesz bele krumplit, azt válaszolta -– Csak nem fogjuk azt a babhajat magába enni?–-
Még sok év elteltével is mosolygok rajta. 😄
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!