Mi az a besamell mártás? Hogyan készül, és milyen ételekhez készítjük?
Zöldséges csirkemell besamel mártással recept
hozzávalók 4 főre
1 kisebb v. 1 nagy csirkemell fele
1 nagy gomba
1nagy sárgarépa
2 marék borsó
2 marék zöldbab
só
bors
ételízesítő
sajt (trappista, mozzarella stb...)
Besamel mártás:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3,5 dl meleg tej
só
elkészítés
A csirkemellet megtisztítjuk, és kettévágjuk, hosszában is, keresztben is. Sózzuk, borsozzuk. Ha pici a csirkemell, akkor nem kell keresztben elvágni. Kicsit megklopfoljuk a husik mindkét oldalát.
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, felrakjuk főni ételízesítős vízbe kb. 15 percre.
A csirkemelleket kis felhevített olajon mindkét oldalát 2 percig sütjük.
Tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk egymás mellé, és rárakjuk a lecsöpögtetett zöldséget.
A besamel mártáshoz lisztből és vajból világos rántást készítünk. Nem kell pirítani, inkább csak átforrósítjuk. Felöntjük meleg tejjel, csomómentesre keverjük, sózzuk. Ahogy sűrűsödik, le is húzhatjuk a tűzről (vagy amink van).
Ráöntjük a zöldségekre, és reszelünk rá sajtot.
Előmelegített sütőben sütjük, amíg meg nem pirul a sajt.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
remélem tudtam valamennyit segíteni :)
A rántással, azaz vaj és liszt keverékéből készülő mártások egyik legismertebbje a besamel, amely tej hozzáadásával éri el sűrű, krémes jellegét.
A tejmártásként is ismert besamel számos ételhez szolgál alapvető elemként az elkészítés során, és kevésbé játszik szerepet a fogás melletti szervírozásban. Csőben sült ételek, rakott tészták készítéséhez, zöldségekhez remek kiegészítő, tartalmasabbá és teljesebbé teszi az adott fogást. Mivel csak só és bors fűszerezi, ezért nem markáns, hanem segít az ízek kiemelésében.
Én a rakott krumplihoz szoktam készíteni, hogy jó "krémes" legyen. :)
Én a besamel mártást rá szoktam rakni a főtt tésztára, utána rá egy kis ketchup, kis fűszer és erős pista. Mennyei :)
14 évesen már csináltam besamelt, nagyon egyszerű
5dkg vajat(fél csomag teavaj) megolvasztassz, de ha megolvadt, akkor hagyd egy kicsit tovább még a tűzön mert a víznek el kell párolognia belőle. Ezután hozzárakok 2 evőkanál lisztet, elkeverem, utána hozzáadok fél liter hideg tejet, és folytonos keverés mellett felforralom, így nem lesz csomós! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!