Vegán receptbe tejet, vajat?
Elöször is kérem, senki ne tetesse át a vega topikba, mert nem oda való!
A kérdésem lényege, hogy a vegán receptekben szereplö mandula-, zab-, rizs-, stb "tejeket" lehet-e tehéntejjel, illetve a kókuszzsírt vajjal helyettesíteni.
Találtam pár érdekes receptet, de mivel nem vagyunk vegánok, ezért nincsenek itthon ilyen alapaynagok és venni sem akarok egy kísérlet kedvéért.
Minden segítö választ elöre köszönök. (Olyanokat nem kérek, hogy miért nem az eredeti összetevöket használom - ezt ugyanis már leírtam.)
Ez a recepttől függ, mit szeretnél csinálni?
Mondjuk a kókuszzsír szerintem minden további nélkül helyettesíthető vajjal, a tej esetleg kérdéses de többnyire azzal sincs baj.
Általában az a problémás mikor a sima tejet helyettesítik növényi tejjel.
Én simán szoktam fordítva, sima tejet és vajat igénylő receptnél növényi tejet és kókuszzsírt használni. Nem vagyok vega, csak párom laktózérzékeny, ezért kell odafigyelni.
Szerintem simán működhet visszafelé is, esetleg azt kell figyelembe venni, hogy a kókuszzsírnak magasabb az olvadási pontja, tehát amíg a vaj szobahőmérsékleten még szilárd, a kókuszzsír már folyékony. De szerintem ez sem okozhat problémát, hiszen gondolom össze lesz keverve más alapanyagokkal a vaj is.
Nagyon köszönöm a válaszokat.
Nem egy receptröl van szó, hanem tegnap kaptam egy vegán szakácskönyvet és több minden érdekesnek tünik, ezeket szeretném lassacskán kipróbálgatni.
A kókuszzsír olvadáspontja nem hiszem, hogy fontos, mert egy süteményreceptben a liszttel kell elmorzsolni, viszont az állaga fontos szerintem.
Még egyszer köszönöm a segítséget!
A kókuszzsír helyett használhatsz zsírt vagy vajat, a kókuszolaj helyett bármilyen semleges ízű olajat,, (repce,napraforgó).
A növényi tejek zsírtartalma alacsony, ezért használj helyette alacsony zsírtartalmú tejet.
Más íze ás más állaga lesz. Ismerni kell hozzá az alapanyagokat.
A tej zsírosabb és sűrűbb, ezért krémesebb lesz a cucc mintha riz/mandula... tejből készítenéd. A tej kevésbé édes, de nem számottevően.
A vajnak van íze, és nagyon magas hőfokot nem bír, tehát magas hőfokú hosszan tartó sütéshez inkább olajat érdemes használni, ha valamibe bele kell keverni, akkor a vaj jó lehet.
Érdekels lehet a süteményeknél, hogy más az olvadáspontja a vajnak és a vegán zsiradékoknak, előfordulhat, hogy szobahőmérsékleten egyik alapanyaggal olvad a másikkal szilárd.
Érdemes megkóstolni párszor sokféle alapanyagot, használni, hogy tudjuk kb milyen irányba viszi el az étel jellegét.
Ez tényleg jó ötlet, amit kérdezel, mert én is láttam már sok jó vegán receptet, de eszembe se jutott kipróbálni, helyettesíteni "nem vegán" hozzávalóval. Én köszi a tippet, azaz a kérdést.
A hozzászólóknak meg különösen.
Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget meg a tippeket.
Azt tudom, hogy nem lesz egészen ugyanolyan, de érzésem szerint így is több érdekes fogással gazdagodik az étrendem.
A vajtól inkább csak finomabb lesz :) Én tuti zsíros tejet tennék bele, mivel az is finomabb s az én növényi tejeim (rendes tejet nem iszom) is határozottan zsírosak, ami jót is tesz az ételeimnek (persze ez ízlés dolga). Receptekben nem szokták kiemelni, hogy híg tej kell, ha olajos magból van s nem gabonából, ami nyilván zsírszegény...
Valószínűleg a tej is emelni fog az ízen, ha a gabonatejekkel hasonlítjuk össze, azok elég ízetlenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!