Segítség! Húsmentes receptek?
Egészségügyi okokból nem ehetek hosszabb ideig húst, illetve a fehérjét is erösen csökkentenem kell napi maximum 30-40 g-ra összesen, így a tojás, sajt, túró is legfeljebb füszermennyiségekben jöhet szóba.
Emellett jelenleg nincs sütöm, csak fözölap, ami szintén nehezíti a dolgot.
Mivel egész nap dolgozom, lehetöleg nem bonyolult ételeket keresek, és amennyiben lehet, ne is legyen túl drága.
Édes ételeket nem eszem soha.
A megszokott nem húsos ételeket már végigpróbáltam, és meg is untam öket.
Ezért kérek mindenkit, hogy segítsen újabb receptekkel (az olyan tippek, hogy amit találsz zöldséget megpárolod, igazán nem segít!), amiket már saját maga is elkészített.
Tésztát, rizst, krumplit is mint alapanyagot szivesen veszem, mert valamiböl azért némi energia is kell, a zsírokat meg nem túl jól birom, zöldségfélékböl gyakorlatilag mindent szeretek.
Minden receptet elöre is köszönök.
Kedvenc krumplifőzelékem, citromos-tárkonyos. A tálaláshoz igaz, hogy írja a tejfölt, de simán elhagyható, vagy helyettesíthető, bár azt írtad, minimális mennyiségben mehet a tejtermék is, szóval belátásod szerint vagy teszel rá, vagy nem.
A másik, ami szerintem ezerféle módon variálható, az a rizottó, abból is lehet csak zöldségeset készíteni, és tejtermék sem kell bele.
Ez most pont spárgás, de a recept alapján bármilyen más zöldséggel el lehet készíteni, a sajtot meg szintén ki lehet hagyni.
Szia!
Bolognaihoz hasonló szósz készíthető hús helyett reszelt répával (+gomba, paradicsom konzerv és fűszerek persze).
A 30-40 g fehérje amúgy nem olyan kevés, abba belefér egy-két dolog.
Feltétnek próbáld ki a rántott krumplit: [link]
Ezt a receptet én még sosem próbáltam, szóval nem biztos, hogy ehető lesz, légy óvatos.
Rakott cukkini
Hozzávalók:
1 db nagyobb cukkini
5 db közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 db paradicsom
5 dkg reszelni való sajt
kevés liszt
olaj
só
Elkészítés:
1. A cukkinit felkarikázom.
2. A hagymát, fokhagymát felszeletelem és megsütöm.
3. A cukkinit sózás nélkül lisztben megforgatom, és hirtelen forró olajban, serpenyőben megsütöm. Háztartási papírtörlőn leitatom a felesleges olajat.
4. Közepes méretű tepsibe lerakom először a cukkinikarikákat, megsózom, majd a hagyma következik. A rétegezést paradicsomkarikával fejezem be.
5. 200-220 fokos sütőben addig sütöm, amíg a paradicsom megsül.
Ekkor sajtot reszelek a tetejére, és visszatolom még egy kis időre a sütőbe.
Sajnos a cukkini elősütését nem lehet megúszni, a cukkiniböl kifolyó nagyon sok lé miatt .
Ez nehéz lesz, 30-40 gramm fehérjét én még úgy is szinte képtelen lennék enni, hogy képes vagyok 80% zsírt bevinni, ha nagyon muszáj... Szinte mindennel igencsak jön... Persze van fehérjeszegény nem zsíros étel is, fehérjeszegényebb gabonák, gyümölcsök, egyes zöldségek... Ha nagyon ráfókuszál az ember a fehérjekerülésre, azért össze lehet hozni ételeket...
Nyilván a hüvelyesek is inkább csak sormintának menjenek, de én ennék mindenféle dolgot, amit szeretek, mert ég és föld van a totálisan kerülés és a kis mennyiség között.
Zöldségcurry, zöldségfasírt, zöldségpörkölt.. Nem konkrét, mivel rajtad múlik, milyen zöldségeket pakolsz bele, nekem ezek vegyesek, főleg a curry és a pörkölt. Nekem a szénhidrátot kell lent tartanom, neked egy fokkal könnyebb, bár a zöldborsót egyikünk sem eheti nagy mennyiségben. Szerencsére oly finom és erősen ízes, hogy kevés is elég. A zöldségpörkölt amúgysem a nagy mennyiségű zöldségről szól, eszel hozzá egy csomó rizst és kész, az pompás hozzá.
Én ahelyedben néznék vegán blogokat, ott tuti vannak jó kis ételek, amikbe egy nem vegán egy csomó húst, tojást, miegymást rak. Pl. tuti kipróbálnám a vegán rakott krumplit, bár mivel te nem vagy vegán, egy kis sajtot azért megkockáztatnék rajta, az bizonyára belefér, ha jól tervezel.
Tészta valami ízes kis cuccal, ami vagy nem fehérjedús (zöldség) vagy az, de kevés kell belőle? Ez elég széles kör.
Kenyérfélék, akár pogácsa... Az én krumplis pogácsám nem valami fehérjedús (azért egy tepsivel nem férne be a napodba, pedig minisütőm van), de még csak nem is nagyon zsíros, viszont igen jó. Nálunk ez főétel ebédkor egy leves után.
Sok múlik a kalóriakereteden is, minél nagyobb, annál nehezebb dolgod lesz.
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget és recepteket.
Nem tudom, ki az, aki lepontozgatta a válaszokat, de nagyon örülnék, ha máshol élné ki az ilyen hajlamait, mert nekem minden válasz hasznos volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!