A bögrés sütemények mennyire egészségesek?
Ez sok dologtól függ. Mi van benne s mit esznek még... Emberfüggő is, gluténérzékeny ne búzaliszteset egyen, cukorbeteg ne cukrosat (én nem vagyok az, de a tömény cukrot így is igen egészségtelennek tartom, főleg nekem az, az átlagnál kevésbé bírom a szénhidrátot)...
Szerintem ugyan a sütős sem sokkal több idő, de a nagyon pici sütiket én is a mikróba rakom. Nem azon múlik, az biztos. Amikor pedig tökugyanaz a mikrós és a sütős süti, végképp nem látok különbséget egészség szempontjából.
A párom heti 15-ször eszik mikrós sütit, bár nem bögréset, hanem grammra kimértet, nincs vele gond.
Attól függ, a süti melyik összetevőjét nevezed egészségesnek, ill egészségtelennek.
A süti nem a mérőedénytől egészségtele.
arra miért nem gondol senki,hogy ezekbe a bögrés cuccokban liszt is van sokszor, és 5 perc alatt a mikróban ugyanúgy nyers marad a liszt.A nyers liszt pedig baromira nem tesz jót hosszú távon.De egye az,akinek erre van igénye,meg esze.
" A kólibaktérium-veszélyről lényegesen kevesebb információval rendelkezünk, pedig a lisztben előfordulhatnak ilyen kórokozók. A lisztet ugyanis gabonából állítják elő, amit az aratás során nem vetnek alá baktériumölő eljárásnak. A vadon élő állatok ürülékéből azonban bacilusok kerülhetnek a gabonanövényekre, és ezáltal a kereskedelemben kapható lisztbe is. A kólibaktériumok hasmenést, gyomorgörcsöt, sőt veseelégtelenséget idézhetnek elő."
"A legújabb kutatások szerint bármelyik lisztfajtával előfordulhat, hogy coli baktériumtörzset találnak benne: akár a fehér lisztben, akár a teljes kiőrlésű lisztben, sőt a maximálisan egészségesnek tartott reform lisztekben is.
Ezek a láthatatlan mikroorganizmusok száraz környezetben - például a lisztben - inaktív állapotban vannak jelen. Élettevékenységeik viszont nedves közegben robbanásszerűen visszatérnek.A készre sült tésztával szerencsére egész más a helyzet, hiszen a forró sütőben elpusztulnak azok a baktériumok, amelyek hasmenést, hasi görcsöket, súlyosabb esetben még veseelégtelenséget is okozhatnak."
" Nem szabad nyers tésztát enni, derült ki egy új kutatásból, melynek vezetője, dr. Karen Neil egyértelműen kijelentette: „Annak sültnek kell lennie!” Az amerikai epidemiológus és csapata ugyanis rájött arra, hogy 77 ember, harminc államból konyhakész nyers tésztától betegedett meg, 35 fő annyira, hogy kórházba került. Ezek után összehasonlítottak 36 egészséges jelentkező és 36 fő, 2009-ben e. coli baktérium miatt megbetegedett ember étkezési szokásait. Az utóbbi csoport tagjaiban az volt a közös, hogy előszeretettel kóstolgattak nyers sütemény tésztát."
" Az 56 különböző E.coli fertőzés hátterét kivizsgáló tanulmány szerint sokszor a nyers sütitészta kóstolgatása okozta a lebetegedett urak és hölgyek panaszait. A szennyezett liszt tehát sokkal gyakoribb kiindulópontja a fertőzéseknek, mint ahogy azt eddig gondolták. Az előrecsomagolt, hőkezelt, pasztőrözött változat viszont veszélytelenül fogyasztható – írja a Science Alert.
A 2015 és 2016 között diagnosztizált esetek okait kereső kutatók szerint nem árt tisztázni, hogy a mosatlan zöldségek és a szennyezett húsok mellett a szárazsága miatt korábban veszélytelennek gondolt liszt is okozhat fertőzéseket. Az akkortájt több mint négyezer tonna liszt megsemmisítésével megfékezett járványt ráadásul nem a búzát megőrlő malom szennyezettsége, hanem a még előtte, a földeken a búza mellé került állati ürülék okozta.
A sütés/főzés során elpusztulnak persze a kórokozók, arra azonban mindenképp érdemes odafigyelni a kutatók szerint, hogy se a felnőttek, se a kicsik ne játszanak a nyers tésztával, és ne is kóstolgassák azt. A liszttel való érintkezés után pedig javasolt szappannal kezet mosni, a száraz, porszerű anyagban rejtőző kórokozók jelenlétére ugyanis semmi nem figyelmeztet, a liszt állaga és szaga sem árulja el a jelenlétüket."
A mikróban a liszt nyers marad.
Hajrá.
Dehogy marad nyers, legalábbis ízre teljesen megsül, nem tudok róla, hogy speciális kezelés kéne, mint a babnál (amit meg lehet főzni úgy is, hogy mérgező maradjon), de nekem aztán mindegy, mert az én mikrós sütijeimben elég ritkán van liszt (sokszor akkor is zab, amit nyersen is szokás enni, gondolom, olyan vészes nem lehet, vagy tápióka, ami szintén szerepel nyersen receptekben, bár szerintem azok rosszak, hisz érezhető a nyers keményítő, ami nem finom). Ami jó, mert a keverőedényből nyilván kinyalogatom a jobbféle tésztákat :)
Ha ettől meghalok, legyen :D
" legalábbis ízre teljesen megsül, "
hát igen...az ilyen gyenge elméjűeknek való pont a bögrés süti..
egyrészt a liszt nem megsül,hanem átsül.
Kis fogalom zavar,gondoltam segítek.
másrészt leírtad a kulcsszót : " legalábbis ízre megsül".
Így van. Ízre. Ezt senki nem vitatja el.
A liszt ettől függetlenül NYERS marad és a mikró csak megmelegíti,ezáltal összeolvad a többi összetevővel.
Ennyi észt...........pont egy bögrében elfér.
Meghalni nyilván nem fogsz, de egy kis fertőzés itt-ott mi az neked.
Részemről oké.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!