Vajas rizs készítés?
Még csak mostanság próbálkozom a főzéssel és ma rizst szeretnék. 14-15 éves koromban egy barátnőmmel csináltunk ebédet amikor náluk voltunk. Épp rizs volt a köret amit csináltunk és akkor úgy emlékszem, hogy barátnőm úgy csinálta, hogy egy tefalban olvasztott vajat és hozzáöntötte a rizst, majd addig kavargatta, főzte amíg kesz nem lett. Viszont olyat finom rizst még soha nem ettem mint az :D
Szóval ez csak ennyi lenne vagy nem emlékszem a többire? Neten nem nagyon találok erről semmit. Elrontani meg nem akarom, szóval maradtok ti :)
Az, hogy a vaj íze illik-e a rizshez vagy sem, elég egyéni dolog, nekem sokkal jobb, mint az olajos.
Abban viszont igaza van az elsönek, hogy víz feltétlen kell bele, a rizs térfogatának másfél-kétszerese általában.
A kevergetös módszer az ázsiai konyhában megszokott, de ott eredetileg nem pirítják meg zsiradékon, legfeljebb a készhez tesznek vajat/olajat.
Emellett nem mindegy, hogy milyen rizst használsz, a basmati vagy a jázminrizs egész más - szerintem finomabb - ízü, mint a közönséges.
Az állandó kevergetésről a rizottó jutott eszembe. De abba kell alaplé(csont/hús/zöldség) és bor is, és a végén kerül bele vaj, vagy egy kis mascarpone.És tényleg az elkészültéig kevergetni kell, de csak puhára szabad főzni, nem péppé.
Lehet kapni speciális rizottó rizseket.
A serpenyő nem elég magas hozzá, mert a rizs térfogata a kevergetés és a folyadék hozzáadása során folyamatosan nő.
A barátnőd valószínűleg rizottót főzött.
Ahogy irtad, a kevergetés és a vajas íz a rizottóra emlékeztet.
Köszi a válaszokat! :)
Végül megcsináltam úgy, hogy olvasztottam egy kis Ramat, hogy ne égjen oda, hozzáadtam a rizst, ezt kavargattam és egy idő után öntöttem rá kb dupla annyi vizet mint amennyi a rizs volt. Meg a vízbe tettem egy kis vegetat. Finom lett! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!