Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Sima cukor, barna cukor vagy...

Sima cukor, barna cukor vagy edesitoszer?

Figyelt kérdés
Melyik a legkimeletesebb (egeszsegesebb?) a szervezet szamara? Es melyik a legkarosabb?

2017. nov. 9. 11:10
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk a barna cukor és a sima cukor között egyedül a színe a különbség : a barna cukor melasszal színezett fehér cukor.

Nadcukor, stevia, méz

2017. nov. 9. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 anonim ***** válasza:
edesitoszert hasznalok,de megtudtam h az a legkarosabb sajnos..igy mar inkabb nem eszek edeset
2017. nov. 9. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/22 anonim ***** válasza:
0%
A cukor nagyon nem egészséges mindegy hogy fehér vagy barna. Legjobb eljagyni és megtanulni nélküle élni vagy olyan fűszereket használni ami édes ízt kölcsönöz. Pl. Fahéj. A ciklamát és szaharinát alapú édesítő ritka mértékletes használata szerintem nem káros.Erről olvastam tanulmányt. Azt kétlem, hogy a szorbit, malitol és egyéb gyomorgörcsöt meg hasmenést okozó édesítők használata egészséges lenne ha ilyen tümeteket okoz.
2017. nov. 9. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 anonim ***** válasza:
78%

Elég sok édességet eszem, bár már csökkenőben van, de nem igényelnek rengeteg édesítőt. Napi 10-20 gramm eritrit, ez szerintem OK. A xilit még jobb, de nekem most fontos az a pici szénhidrát is. A stevia is OK egészség szempontjából, de az íze nekem iszonyat, persze van, akinek a xilittel van baja.

Vannak egyéb jó édesítők is, de azokkal nem vagyok képben. Nyilván nem egyformák.


A sima és barna cukor, a méz, a kókuszvirágcukor és a többi ilyen ugyanúgy tömény cukor annak hátrányaival, csak némelyikben akad némi értelmes dolog is. Persze energiát mind ad, már kalóriát, mert sokunk energiaszintjét azonnal durván leviszik.

Tuti vannak durván egészségtelen édesítők is, de ebbe sosem merültem el, én eleve utálom a legtöbb ízét, a cukoralkoholokról pedig tudom, hogy jók.

2017. nov. 9. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 anonim ***** válasza:

Az édesítőszerekről (pl. aszpartám) sok rosszat lehet olvasni. Talán a xilit és az eritrit az, amiről eddig még nem derültek ki csúnya dolgok (meg talán a jó öreg szacharinról?), bár nekem azok se tűnnek túlzottan természetes anyagnak, kíváncsi leszek, hogy hosszabb távon mit fognak róluk mondani. Az szimpatikus, hogy a káros bélbacik nem szeretik őket, és jó az ízük is. A stevia ízét sokan nem bírják, viszont állítólag a legegészségesebb édesítőszer.

A cukor akkor káros, ha túl sokat fogyasztasz belőle, a barna és a nádcukor is. Sokan az ajánlott napi mennyiség (nőknek max. 25 gramm, 6 tk) többszörösét fogyasztják, gyakran nem is tudnak róla, mi mindenben van hozzáadott cukor és mennyi. Persze az össz szénhidrátbevitel (és ezen belül a finomított ch) is lényeges egy étrendben, de ez már más téma.

A méz érdekes: tömény cukor az is, de a benne lévő egyéb anyagok miatt vannak kedvező hatásai is, viszont ha forró ételbe/italba tesszük, ezek állítólag tönkremennek. Tehát sütibe nem tenném, kb. ugyanaz, mintha cukrot használnál.

Én napi 1-2 evőkanál mézet és 1-2 teáskanál xilitet fogyasztok, kávéban és teában. Az édesség nekem napi 1-2 gyümölcs, néha aszalt is, plusz néha pár kocka étcsoki. Lehet, hogy még ez is sok, gondolkodom a méz elhagyásán - elég lenne akkor, ha beteg vagyok.

2017. nov. 10. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/22 anonim válasza:
Az édesítőszer a legkárosabb. Tudod miért? Tele van vegyszerrel mindennel, sőt nagyon kevés szénhidrát van benne. Ez azért káros, mert az agy csak és kizárólag szénhidrátot tud felhasználni, ugyanis a szénhidrát az energia központ. Ezt még suliban tanultam anno. Használj barna cukrot. Bár én amondó vagyok, hogy ne költs feleslegesen barna cukorra. Nem sokkal jobb mint a fehér, bár egy kicsivel egészségesebb. Ez már a te választásod legyen. Amúgy meg azt nagyon rosszul csinálod, hogy vizet nem iszol. Oké, a tea legalább 80%-al jobb mint az üditők, de a vizet még a tea se tudja helyettesíteni. Na és jön a baki, hiába jobb mint az üdítők. Hátrány: Vízhajtó hatású. Na és ennek mi a hátránya: a vízben oldódó vitaminok kiürülnek a szervezetből. Tehát ajánlom, hogy főleg a C-vitamint pótold, mert az vízben oldódó. Túl adagolni nem fogod nyugi, mert a felesleges C-vitamin kiválasztódik a vesében. De azért vigyázz is vele, mert a túl sok C vitamin vesekövet tud okozni. A vizet valahogy erőltesd meg, mint ha kihívás lenne, mert nem leszünk jóban. 😀 Remélem tudtam segíteni.😀
2017. nov. 10. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy minek nagyobb a kockázata.


Először is: az interneten ugyan baromi sok riogató cikk kering az édesítő-szerekről, de a valóságban ezeknek a döntő többsége pontosan akkora ostobaság, mint például a lúgosítás.


Ha sok cukrot fogyasztasz, akkor megnő az elhízás, és az ezzel járó betegségek kockázata, így a cukorbetegség és a keringési rendszer megbetegedéseinek a kockázata. Nem buli sem a stroke, sem a szívroham.


Ha az emésztő-rendszer daganatos megbetegedéseinek van nagyobb kockázata nálad, és szeretnél biztosra menni, akkor lehet, hogy célszerű mellőzni az édesítő-szereket.


Személy szerint amondó vagyok, hogy egyáltalán nem baj, ha nem eszk az ember annyi édeset, helyette hagyja, hogy más ízek is domináljanak. Ha lehet, én a mézet preferálom, agy, ha nagyobb mennyiségre van szükség (pl sütihez), akkor az eritrit-et.

2017. nov. 13. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 anonim válasza:
48%

A fehér cukor és a barna cukor ugyanaz és a tévhitek ellenére ugyanolyan egészséges is

Annyi különbség van a 2 között, hogy a barna cukorban van egy kis melasz is

Az édesítőszerek kis mennyiségben egészségesek, nagy mennyiségben viszont az egészségre elég káros hatást is gyakorolhatnak

Többféle alapösszetevőjű édesítőszer van

Ezek fogyasztása mellett mindenképp egyél kristálycukrot is

2017. nov. 16. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/22 anonim ***** válasza:
a kokain nem alkalmas izomépítésre, hiába fehér. a táplálékkiegészítőktől pedig motor balesetet lehet szenvedni
2017. nov. 18. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 anonim ***** válasza:

A barna nádcukor kifejezetten egészségesebb a többihez viszonyítva. A nádcukor természetes kisajtolással jön létre, az ízesebb melasz által kevesebbet használunk fel belőle a fehérhez viszonyítva, és ráadásul még ásványi anyagokat is tartalmaz. Messzire sem kell menni, a Lidlben folyamatosan kapható igazi nádcukor és csal kb. 80 Forinttal drágább a fehér cukortól.

Bár nálam kevesebb cukor használata egy furi egészségügyi gond által nem így történt, mert Lupusz betegség szedi belőlem a feldolgozandó cukrot. Mikor diétából áttértem fehér cukorról nádcukorra és a kellemesebb íze miatt kevesebbet használtam, rögtön rohamosan leesett a cukorszintem. Ilyen szempontból nálam nem jött be, de ásványi tartalma miatt továbbra is a nádcukrot részesítem előnyben.

2020. okt. 13. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!