Sima cukor, barna cukor vagy edesitoszer?
Mondjuk a barna cukor és a sima cukor között egyedül a színe a különbség : a barna cukor melasszal színezett fehér cukor.
Nadcukor, stevia, méz
Elég sok édességet eszem, bár már csökkenőben van, de nem igényelnek rengeteg édesítőt. Napi 10-20 gramm eritrit, ez szerintem OK. A xilit még jobb, de nekem most fontos az a pici szénhidrát is. A stevia is OK egészség szempontjából, de az íze nekem iszonyat, persze van, akinek a xilittel van baja.
Vannak egyéb jó édesítők is, de azokkal nem vagyok képben. Nyilván nem egyformák.
A sima és barna cukor, a méz, a kókuszvirágcukor és a többi ilyen ugyanúgy tömény cukor annak hátrányaival, csak némelyikben akad némi értelmes dolog is. Persze energiát mind ad, már kalóriát, mert sokunk energiaszintjét azonnal durván leviszik.
Tuti vannak durván egészségtelen édesítők is, de ebbe sosem merültem el, én eleve utálom a legtöbb ízét, a cukoralkoholokról pedig tudom, hogy jók.
Az édesítőszerekről (pl. aszpartám) sok rosszat lehet olvasni. Talán a xilit és az eritrit az, amiről eddig még nem derültek ki csúnya dolgok (meg talán a jó öreg szacharinról?), bár nekem azok se tűnnek túlzottan természetes anyagnak, kíváncsi leszek, hogy hosszabb távon mit fognak róluk mondani. Az szimpatikus, hogy a káros bélbacik nem szeretik őket, és jó az ízük is. A stevia ízét sokan nem bírják, viszont állítólag a legegészségesebb édesítőszer.
A cukor akkor káros, ha túl sokat fogyasztasz belőle, a barna és a nádcukor is. Sokan az ajánlott napi mennyiség (nőknek max. 25 gramm, 6 tk) többszörösét fogyasztják, gyakran nem is tudnak róla, mi mindenben van hozzáadott cukor és mennyi. Persze az össz szénhidrátbevitel (és ezen belül a finomított ch) is lényeges egy étrendben, de ez már más téma.
A méz érdekes: tömény cukor az is, de a benne lévő egyéb anyagok miatt vannak kedvező hatásai is, viszont ha forró ételbe/italba tesszük, ezek állítólag tönkremennek. Tehát sütibe nem tenném, kb. ugyanaz, mintha cukrot használnál.
Én napi 1-2 evőkanál mézet és 1-2 teáskanál xilitet fogyasztok, kávéban és teában. Az édesség nekem napi 1-2 gyümölcs, néha aszalt is, plusz néha pár kocka étcsoki. Lehet, hogy még ez is sok, gondolkodom a méz elhagyásán - elég lenne akkor, ha beteg vagyok.
Attól függ, hogy minek nagyobb a kockázata.
Először is: az interneten ugyan baromi sok riogató cikk kering az édesítő-szerekről, de a valóságban ezeknek a döntő többsége pontosan akkora ostobaság, mint például a lúgosítás.
Ha sok cukrot fogyasztasz, akkor megnő az elhízás, és az ezzel járó betegségek kockázata, így a cukorbetegség és a keringési rendszer megbetegedéseinek a kockázata. Nem buli sem a stroke, sem a szívroham.
Ha az emésztő-rendszer daganatos megbetegedéseinek van nagyobb kockázata nálad, és szeretnél biztosra menni, akkor lehet, hogy célszerű mellőzni az édesítő-szereket.
Személy szerint amondó vagyok, hogy egyáltalán nem baj, ha nem eszk az ember annyi édeset, helyette hagyja, hogy más ízek is domináljanak. Ha lehet, én a mézet preferálom, agy, ha nagyobb mennyiségre van szükség (pl sütihez), akkor az eritrit-et.
A fehér cukor és a barna cukor ugyanaz és a tévhitek ellenére ugyanolyan egészséges is
Annyi különbség van a 2 között, hogy a barna cukorban van egy kis melasz is
Az édesítőszerek kis mennyiségben egészségesek, nagy mennyiségben viszont az egészségre elég káros hatást is gyakorolhatnak
Többféle alapösszetevőjű édesítőszer van
Ezek fogyasztása mellett mindenképp egyél kristálycukrot is
A barna nádcukor kifejezetten egészségesebb a többihez viszonyítva. A nádcukor természetes kisajtolással jön létre, az ízesebb melasz által kevesebbet használunk fel belőle a fehérhez viszonyítva, és ráadásul még ásványi anyagokat is tartalmaz. Messzire sem kell menni, a Lidlben folyamatosan kapható igazi nádcukor és csal kb. 80 Forinttal drágább a fehér cukortól.
Bár nálam kevesebb cukor használata egy furi egészségügyi gond által nem így történt, mert Lupusz betegség szedi belőlem a feldolgozandó cukrot. Mikor diétából áttértem fehér cukorról nádcukorra és a kellemesebb íze miatt kevesebbet használtam, rögtön rohamosan leesett a cukorszintem. Ilyen szempontból nálam nem jött be, de ásványi tartalma miatt továbbra is a nádcukrot részesítem előnyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!