Házi Füstölt Kolbász recept?
Szeretnék végre igazi házi füstölkolbászt enni, mert a boltokban ami kapható (még a 4000ft/kg-áron is ehetetlen). Vettem 7 kg sertéslapockát aminek kb. 30%-a zsíros rész. A húst ledarálom és mit adjak hozzá? Rengeteg receptet olvasni a neten, én a hagyományos füstölt házi kolbászt szeretném.
A feltételezett recept
7 kg hús
? fokhagyma
? pirospaprika
? bors
? valami
És ha ezeket betöltöttem bélbe, akkor mennyi ideig kell füstölni? Akácfával? Összegezné valaki nekem?
Ha szabad javasolnom, utazz el a Csabai kolbászfesztiválra, ami most van éppen...na ott szemügyre veheted a több száz versenyző hogy és miként csinálja...és tanácsot is kapsz.
ettől jobb tapasztalatszerzés nincs... a látvány magáért beszél.
ma 17:42-es: ha elolvastad vplna a receptet, akkor tdhtanád, hogy ott speciálisan sütnivaló kolbászról volt szó - azaz betöltik és más sütik is, és a (KEVÉS) víz miatt sokkal jobb lesz. Ez Dobos Zoli saját trükkje volt, és ha kipróbálod, akkor rájössz, hogy miért így csinálta.
Természetesen - ez is szerepelt ott - ha nem azonnal sütésre készül, akkor a víz kimarad.
Röhögni kell: vizet a kolbászba????
Persze, amit a boltban veszel, meglehet hogy van benne kismillió, nyomja a súlyt!
De a valódi kolbászba soha!!! nem gyúrnak vizet!
Micsoda konyhatündér lehet, aki lepontozza azokat, akik állítják, hogy a kolbászba nem kell víz!!!
Pedig akik vidéken, kisvárosban, falun, tanyán nőttek fel, és minden évben segédkeztünk a disznóvágásnál, vagy éppen mi magunk is gyúrtuk a kolbászhúst, mi tudjuk, hogy abba víz nem kell!!
A pesti aszfalton felnőtt úri ficsúr egész biztosan kismillió liter vizet megvesz a multiknál a kolbásszal. Nem is csoda, hogy amikor süti, és nem vigyáz, az egész konyháját telefröcsköli vele.
A vidékünkön soha nem tettek darabos fokhagymát a kolbászhúsba, de arra emlékszem, hogy a disznóvágás előtti esten pucoltuk a fokhagymát, majd a gerezdeket kissé összenyomták és annyi vízben áztatták, amennyi ellepi.
Másnap a kolbász készítésekor leszűrve, ezt a fokhagymás sűrű, ragacsos VIZET gyúrták a kolbászhúsba.
Arányokat nem tudok, mert már régen volt, de mindenki így csinálta - legalábbis, akiket ismertem- és mindig nagyon finom kolbászok készültek, frissen sütve és füstölés után is kifogástalan volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!