Házi Füstölt Kolbász recept?
Szeretnék végre igazi házi füstölkolbászt enni, mert a boltokban ami kapható (még a 4000ft/kg-áron is ehetetlen). Vettem 7 kg sertéslapockát aminek kb. 30%-a zsíros rész. A húst ledarálom és mit adjak hozzá? Rengeteg receptet olvasni a neten, én a hagyományos füstölt házi kolbászt szeretném.
A feltételezett recept
7 kg hús
? fokhagyma
? pirospaprika
? bors
? valami
És ha ezeket betöltöttem bélbe, akkor mennyi ideig kell füstölni? Akácfával? Összegezné valaki nekem?
Egy kis só és valamennyi őrölt kömény nem ártana bele, és tudomásom szerint a törtpaprikát vegyesen szokták: fele édesnemes, fele csípős. És tudomásom szerint egy-két hétig füstölés előtt szellős helyen felakasztva szárítani is szokták.
Persze majd mondják, akik valóban értenek hozzá.
A kolbász nyers húsból készül.
Betöltés után vagy sütöd, vagy egykét napig hagyod szikkadni. Utána füstölöd 4-5 napig vagy egy hétig lassú füstön. Nem fát égetsz, hanem fűrészport. Majd felkötöd hűvös kamrában. Legalább egy hónap kell, mire megérik és szeletelhető.
Itt van két kipróbál és jól bevált recept doboszolitól, akinek igen nagy tapasztalata is van, ezek garantáltan jók lesznek:
Mátrai parasztkolbász (doboszoli)
10 kg, 70/30-as húshoz
-só 22 dkg
-bors 5 dkg
-kömény 3 dkg
-fokhagyma 8 dkg
-paprikák 24 dkg
Sütnivaló kolbász (doboszoli)
10 kg hús-szalonna (minimum 70:30%, de a 60:40 sem szentségtörés.
Ha kimondottan sütőt szeretnél, akkor keverj bele 10 kilónként egy jó fél liter hideg vizet(!) a fűszerezett darált húsba, garantáltan szaftos lesz.
Fűszerek nálam:
-só 20 dkg
-paprika 15 "
-bors 4 "
-ő. kömény 2 "
-fokhagyma 4 "
Lazán töltsd kimosott sertés vékonybélbe, akkor nem sül szét.
Ha van lehetőséged fél órára hideg füsttel megcsapatni, még jobb lesz, de enélkül is kiváló.
Eltarthatóság normál hűtőben 3 nap, vagy fagyasztó!!
HA rendesen füstölni akarod, akkor vizet ne tegyél bele.
"doboszolitól" sajnos már csak idézni lehet, de, ha valaki elkészíti a receptje alapján a kolbászféleségeit (vagy bármilyen receptjét ) garantáltan nem fog csalódni.
Aki idézte, köszönet jár érte, és érdemes megfogadnia az ajánlott receptet a kedves kérdezőnek, és bárkinek, aki profitól
akar tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!