Ki hogyan készíti a lencsét?
Gondolok itt olyanra, hogy:
- egy éjszakán át áztatja, és utána leszűri és majd egy másik vízben főzi meg.
- vagy ugyanabban a vízben főzi meg, amiben áztatta
Nem szoktam áztatni. Alaposan megmosom, hideg vízben felteszem főni, néhány gerezd fokhagymát, 1-2 babérlevelet, egy kissebb fej vöröshagymát adok hozzá. Csak akkor sózom meg, amikor már lobogva forr.
Közben tejfölből és lisztből elkészítem a habarást, amit őrölt borssal és paprikával fűszerezek.
Amikor a lencse már puha,de még nem esik szét, kiveszem a vöröshagymát, behabarom és pár percig kevergetve forralom.
A sima lencsét éjszakára beáztatom, aztán szűrőn átöblítem, majd főzöm. A vöröslencsét, meg amire még rá van írva (pl. beluga lencse), hogy nem kell áztatni, azt nem áztatom.
Egyébként itt van néhány hasznos tanács Jennifer Harper: A tudatos test c. könyvéből:
"Általános táplálkozási tanácsok
Mindenkinek a saját személyes ügye, hogy kiválassza magának a helyes étrendet és a számára legmegfelelőbb ételeket, ám vannak általános alapelvek, amelyek segítenek rátalálni a jó útra.
1. Igyekezzünk megfelelő lelkiállapotban étkezni, vagyis ne üljünk asztalhoz dühös vagy ideges kedvünkben. Táplálkozáskor a nyugodt, kedélyes hangulat majdnem ugyanannyira fontos, mint az étel, amit eszünk. A békés lelkiállapot jót tesz az emésztésnek és a szervezetbe jutó tápanyagok feldolgozásának. Miközben eszünk, használjuk minden érzékszervünket: élvezzük az
étel illatát, látványát, ízét, mert így a szervezetünk jobban felkészül a táplálék befogadására.
2. Jól rágjuk meg az ételt, mert a keményítőanyagok emésztése már a szájban megkezdődik. Az alapos rágás azért is fontos, mert így tovább tart az evés folyamata, és a szervezet könnyebben tud közben jelzést adni, ha már elég neki. Manapság a kapkodó étkezés jött szokásba, és ez azzal jár, hogy az „elég volt” jelet csak akkor vesszük észre, amikor már késő.
3. Fogjuk vissza a kávé, a tea, az alkohol, a zsíros és sült ételek, a túlfinomított mesterséges táplálékok és az édességek fogyasztását.
4. Igyunk több vizet. Ha hideg az időjárás, enyhén melegítsük meg az ivóvizünket (legalább szobahőmérsékletűre), ne igyuk meg jéghidegen. A hideg víztől összehúzódhat a gyomrunk.
5. Fogyasszuk azt, ami lakókörzetünkben terem, és azt, ami éppen az évszaknak megfelelő. A természet maga gondoskodik róla, hogy az időjárási viszonyoknak és az évszaknak az egészséges elviseléséhez megkapjuk a legjobb táplálékot. Télen salátát enni nem a legszerencsésebb
(kivéve persze, ha előtte melegítő ételt ettünk), mint ahogy egy forró nyári napon sem ennénk pirított sárgarépát és fehérrépát. Ma az az irányzat terjed, hogy mindent lehetőleg nyersen fogyasszunk. A kínai hagyomány azonban úgy tartja, hogy a túl sok nyers, azaz „hideg” étel kioltja az „emésztés tüzét”. A túl sok hűtő hatású táplálék a „lép elnyirkosodásához” vezethet, és
ödéma, elhízás, híg széklet, hasfelfúvódás tünetei jelentkezhetnek.
6. Késő este ne együnk. A napnak ebben a szakában a szervezet a természetes menetrendjét követve már a pihenés állapotába kerül, és nem képes kellőképpen megemészteni a táplálékot. Sokkal jobb, ha a gyomor csúcsteljesítményének időszakaszában (reggel 7 és 9 között) alaposan bereggelizünk, mert az emésztés akkor a leghatékonyabb.
7. Ha csak lehet, manipulálatlan, „natúr” ételeket együnk. A modern mezőgazdaságban elterjedt
rovarirtók és műtrágyák rendkívül ártalmasak az immunrendszerre és a májra. Ha máshoz mégsem jutunk hozzá, akkor legalább mossuk meg a terményeket almaecetes vagy sós vízben. Vannak speciális szaküzletek, ahol kimondottan vegyszermentes mezőgazdasági termények
kaphatók.
8. Ha gabonaneműt vagy hüvelyest főzünk, előző este áztassuk be tiszta vízbe. Tegyünk hozzá egy kis ecetet és kombu-moszatot. A főzéskor persze ne az áztatólevet használjuk, hanem friss vizet. Ez az eljárás arra jó, hogy a magokban így lebontódnak azok a vegyületek, amelyek gázokat fejlesztenének a gyomorban, ráadásul így növekszik az élelem tápértéke és emészthetősége.
9. Ne használjunk teflonbevonatú vagy alumíniumból, rézből készült edényeket, mert ezekből fémrészecskék kerülhetnek az ételbe. Inkább rozsdamentes acél, üveg vagy kerámia anyagú edényekben süssünk-főzzünk.
10. Ne együnk olyan ételt, amely besugárzásnak vagy mikrohullámú sütősugarainak volt kitéve."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!