Sokan miért telítik el a gyomrukat kenyérrel?
én pl. szeretem a kenyeret. borzasztó, mi?
5-6 szelet sonka??? mi a francnak?
Tudod éppenséggel megtehetjük a sonkaevést, sok màs egyebet is, de imàdom a kenyeret, kislànyom kevĕsbé.
Attól mert most ezzel a kérdĕssel, illetve az "5-6 szelet sonka" dologgal provokàlni akarod az embereket, attól még nem szoknak le a kenyérről.
Mivel kenyér nélkül sem drága az étkezés (max. ha nagyon egészségtelen kenyeresről van szó, na azzal nem tud versenyezni egy egészséges étrend árat tekintve) s a kenyérevők is mindenféle luxusvackot vesznek, nem hinném, hogy feltétlenül anyagi okok lennének a háttérben. Megszokás, ízlés, miegymás.
Nincs olyan, hogy nem kellene. Nekik kell. A párom is ilyen, szinte mindenhez kenyért evett pár évvel ezelőttig, amikor is elhagyta a glutént egypár évre. Most mindenhez rizst eszik, ami ugyanúgy olcsó szénhidrátbomba, csak az íze kevesebb, de neki tetszik.
Bár igaz, ami igaz, ő kalóriának és szénhidrátnak eszi, mindkettőből sokra van szüksége, nem panaszkodik, hogy nem féra fehérje, mert fér (igaz, nála egy alapos napon a rizs és a zöldség sem kevés fehérjét hoz).
Aki kis kalóriakeretbe pakol sok szelet kenyeret, az valóban átkozottul rosszul csinálja.
Nem mindenkit telít egyébként. Nekem merő élvezet jó kenyeret enni, magában, vagy zsírral, vagy vajas-mézesen, de fél kiló után éppoly éhes vagyok, csak enyhén szénhidrátmérgezett. Az ilyenek jobb, ha ritkán esnek rá a kenyérre. Én ezt is teszem.
Ételekhez már nem eszem kenyeret, de régen tettem és teljesen jó volt az is.
Az egyetlen nekem működő szendvicsben nálam sincs kenyér, sok éve, amikor elhagytam a búzát az egyik napról a másikra, csak kilengésként eszem kenyeret, no de azért megértem azt, aki szereti, mert a jó kenyér finom s illik is pár ételhez.
Nem vagyunk egyformák.
Akinek jó reggeli a halpástétomos kenyér, az ugyan nem tudna végignyomni 8 óra fizikai munkát csak a pástétommal, kenyér nélkül. Még akkor sem, ha (sokkal több pénzért, persze) sok zsíros pástétomot enne magában, kenyér nélkül (elrontva a napi fehérjebevitelét, mert más étkezése is van). Ez NEM mindenkinek jó.
Márpedig nem, nem mindenkinek kell valamirevaló fehérje és zsír fizikai aktivitás előtt. Szénhidrát pedig végképp nem, engem pl. az csak enervál, igaz, nekem semmi mást sem jutna eszembe enni edzés előtt sok-sok órán át, mert azok közé tartozom, akik éhgyomorra tudnak edzeni. Sokfélék vagyunk.
Nem gond az egypár szelet sonka, de ha valakinek nagy étkezés kell, azokat nem alapozhatja fehérjére, mert az túlzott fehérjebevitel. A fehérje a kalóriabevitelünk töredékét adja, a zömét inkább a szénhidrát.
Ha nagyon zsíros sonkáról van szó, akkor ez kevésbé gond (már aki meg tudja enni ezt magában vagy zöldséggen, sokaknak sok zsíros sonkához rengeteg kenyér kell), de még így is necces tud lenni, főleg, ha valakinek nem nagy a fehérjeigénye, de nagy a kalóriaigénye. Valami mást is ennie kell.
Miért baj, ha valaki úgy eszik, mint a többség, szénhidrátdúsan? Vagy gyümölcs, zöldség, rizs, zab mehet, csak a kenyérrel van probléma?
A 8 óra fizikai munka, amiről írtam, egyébként könnyű fizikai munka, csak a pontosság kedvéért. S természetesen egyéni, hogy egy cukros reggelivel lenyomja-e valaki, vagy teljesen más étel és több étkezés kell-e.
A kemény fizikai munka más, ott több kalória kell, könnyebben elfogynak a közvetlen tartalékok s utána kicsit nehezebben működik az ember, bár a hosszútávú tartalékok még sokáig bírják.
az energiához:
A szervezetünk kétféle módon tud működni: szénhidrát és zsír alapúan. az emberek túlnyomó többségének az étrendjében a szénhidrát dominál, az ő szervezetük tehát ezt használja energiatermelésre. Aki viszont minimális szénhidrátot eszik, és sok zsírt, annak a szervezete a zsírból nyeri az energiát (ez hatékonyabb is egyébként, mert a zsírt könnyebb elégetni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!