Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Honnan tudom, hogy mennyi...

Honnan tudom, hogy mennyi gyumolcs es zoldseg elegendo egy napra, melyek fedezik a napi vitamin szuksegletet?

Figyelt kérdés
5-tol szeretnek egeszsegesebbwn etkezni, de nem tudom, hogy kell egy egeszseges etrendet osszeallitani, mert eddig mindig azt ettuk amit kivantunk. Es nem tudom, hogy pl egyik nap tobbet, a masik nap kevesebbet vittunk e be vitaminbol. Kevesebb gyumolcsot es tobb zoldseget ettunk, azt tudom. Akik egeszsegesen etkeztek, leirnatok, hogy nez ki a menutok? Kettonkre fozok es van egy kisbabank, o meg csak tapszert kap.
2017. aug. 26. 07:40
 1/5 anonim ***** válasza:
39%

Nem tudhatod. Viszont sokat tehetsz érte. Az ajánlások szerint legyen minden étkezésben zöldség és gyümölcs, ne mindig ugyanaz és minél többféle.


Fontos, hogy egy főétel egy harmada a tányéron sokféle zöldség, egy harmada a klasszikus köret és egy harmada hús legyen.


Kisétkezés simán lehet többféle zöldség kis fehérjével, pl: répa és zellerszár mártogatva hummuszba. Alma, körte és dió sajttal.


Érdemes tavaszig multivitamint és 2000NE D vitamint is szedni, ez utóbbit kell is, nem csak érdemes.


A legfontosabb a teljes értékű étkezés: sok fehérje és zöldség, kevés gabona, ha tészta akkor durum, kevés tejtermék, gyümölcs, nyers magvak, hidegen sajtolt olajok.


Ne süss bő olajban!

Nem kell mindenhez kenyeret enni: már nincs háború, hogy egy főzelékhez is meg kelljen enni két szelet kenyeret tömésnek. A zöldséggel és a feltéttel kell jól lakni, és nem, nem fogja megfeküdni a gyomrot.

Kerüld a finomított élelmiszereket (fehér liszt, cukor stb)!

Durumtészta tojásos fehérlisztes helyett.

Feldolgozatlan élelmiszerek, adalékmentes felvágottak.


Reggelire mi szénhidrátdúsabban eszünk: zabkása gyümölcsökkel vagy joghurtban, rozs vagy teljesőrlésű kenyérből olyan szendvics, melyben a vékony kenyér csak összefogja a sok, teljes értékű húst, esetleg is sajtot és sok zöldséget.


A tojásnak ezer elkészítés módja van, érdemes megtanulnod a rántotta mellett az omlett, a spanyol omlett stb készítését is, millió zöldséget be lehet suvasztani egy ételbe és baromi változatos.


Pl. sok gyerek nem eszi meg a spenótot. Az én spenótos lasagnémat vagy spenótos zöldséggolyómat imádják. Mert ízes, és a spenótfőzelék a legrosszabb elkészítési módja annak a zöldfélének.


Főétkezésre gyakran eszünk grillezett halat, hússzeletet, könnyű salátával és hozzá egyéb körettel, mint pl. édesburgonya, kevés krumpli stb.


Gyakori köret a sok párolt, majd vajban/olívaolajban megfuttatott zöldségegkavalkád, a grillzöldségek. Ezek nagyon változatosak.


Nálunk nincs cukrozás, cukros italok vagy zacskós rágicsák.


Eszünk hüvelyeseket is: a falafeltől a lencsecurryn át sokfélét. Ez azért is jó, mert rizs+hüvelyes vagy gabona+hüvelyes a szervezet számára teljes értékű fehérje, azaz mintha húst is ettél volna. Ezt hívják komplettálásnak szaknyelven.


Érdekességképpen elmondom, hogy a böjtös konyha bableves mákos tésztával menüje pont ilyen komplettáláson alapul, mert ezek is működnek együtt.


Mi soha nem sütünk olajban. Sőt, nem is veszek napraforgóolajat. Kevés olíván is lehet pörköltet főzni háromhavonta egyszer, egy kis kanál zsírral ízesítve (nem tocsogtatva, ízesítve-én kacsazsírt használok), és senki nem mondja meg, hogy egészségesebb, mert ízes, finom, szaftos.


Gyakran eszünk halakat, ha mást nem, tonhalkonzerves tésztasaláta formájában.


Javaslom neked, hogy tájékozódj vegán blogokról! Nem vagyok vegán, húst is eszünk, de tapasztalatom szerint sokat lehet tanulni a teljes értékű étkezésről, fűszerezésről, elkészítési módokról tőlük.


A magyarok közül javaslom a Zizi kalandjai nevű blogot, neki van gyerekekre vonatkozó összeállítása is egyébként. A tanácsait, ételeit be lehet építeni a magatok menüjébe. Ha beszélsz angolul, ott van még az ohshegloves.com és a veganricha.com, illetve a River Cottage is.


Igen, férfi is van a családban, aki az egyik legkeményebb fizikai terhelést adós sportot űzi heti egyszer, és nem halt még meg, ellenben makk egészséges! :) Ugyanis nem a fehér kenyeres virsli, az olajban sült rántott karaj olajban sült krumplival táplál kólával. Az csak hizlal és tömít.


Jó kísérletezést kívánok!

2017. aug. 26. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Huha, nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszu valaszt kapok.

Hummuszt, bulgurt, kolest tudok venni az auchanban? Mert mi ott vasarolunk leginkabb es a piacon, de az nagyon ritka csak mikor hust megyunk venni.

2017. aug. 26. 09:03
 3/5 A kérdező kommentje:
Kutyamnak is tudsz javasolni etrendet? Most csirket, csirkefarhatat, konzervet szokott kapni, ma reggelire csirkecombot kapott es maradek dinsztelt kaposztat. Szereti a banant, a dinnyet is.
2017. aug. 26. 09:05
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen, ilyesmiket tudsz venni az Auchanban is.


Kutyáddal kapcsolatosan kérdezz meg egy fajtatenyésztőt vagy az állatorvost!

2017. aug. 26. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
43%

Nem tudhatod, miben mennyi van, amúgysem számolhatod a kismillió tápanyagot (bár lehet, hogy van rá megfelelő oldal, app), én csak makrókat számolok sokszor, az sem embernek való s néha átnézem a szükséges mikrotápanyagok és az étrendem összefüggését... S remélem a legjobbakat, illetve amiből tudom, hogy hiányom van és nem tudok bevinni elegendőt, azt néha pótolom, nagyon kevéssé kell. De azért törekszem a természetes forrásokra.


Hogy kinek mi az egészséges, az változó, hát még az, hogy mit tart annak. Nekem pl. az erősen szénhidrátszegény étrend való, emiatt elég zsírosan kell ennem még szálkásításkor is (bár így is minimalizálnom kell a hozzáadott zsírt, zsíros alapanyagok mellett), sőt még gyümölcsszezonban is, amikor azért sok cukrot viszek be. Ez persze remekül összefér az egészséges táplálkozással, csak van, aki szerint nem.


Könnyebb, ha változatosan eszel, sok ételcsoport, azon belül is változatosan (az egyes zöldségek vagy olajos magvak drasztikusan más összetételben tartalmaznak egyes tápanyagokat). Aki csak kenyeret eszik folyton valamivel, annak sokkal kisebb az esélye bevinni, amit kell (hacsak nem eszik rengeteget), mint aki változatosabban eszik, tápanyagdús ételekre koncentrálva (ha nem is tudatosan).


Az természetes, hogy egyik nap kevesebbet, másik nap többet eszel valamiből. Ez még nem gond, a hiányjelenségek nem 1-2 gyenge nap miatt jönnek. A legtöbb tápanyagot tudja tárolni a test (úgy, hogy ne legyen gond hozzányúlni, nem a testünk túl fontos részeként, pl. az izomfehérje), a vízben oldódó vitaminokat és a fehérjét speciel nem.


Az én étrendem túl speckó s nem ajánlgatom másoknak, de mindig is fontos alappillér volt a zöldség, a tojás és az olajos magvak (persze ez utóbbi nem nagy mennyiségben). Kis gyümölcs, kis gluténmentes gabona, kis ez-az... Sok ételt kizártam, de megmaradt az, aminek kell. A zöldségeim nagyon változatosak és mindennap eszem őket nyersen is (minél kevesebb zöldséget eszem, annál több lesz közte a nyers, sokszor csak nyersen eszem őket).

2017. aug. 26. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!