Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A halnyúzásról mi a tapasztala...

A halnyúzásról mi a tapasztalat? Szabad vagy szétesik sütés-főzéskor?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy az eddig csak szépen pikkelytelenített, lepucolt dévért, pontyot szeretném totálisan bőrteleníteni is. Tegnap elkezdtem lehúzni az egyik nagydévér bőrét is, s meglepően könnyen jött volna le, ha nem kérik, hogy hagyjam rajta mert anélkül állítólag szétesik. Szerintem meg nem esne szét, hisz a törpét is nyúzzuk. Valakinek van tapasztalata a nyúzott dévérrel-ponttyal? (A nyúzási maceráltság nem tétel számomra.)


(a nagyon kedves moderátoroktól kérem, hogy kérdésemet ne tegyék át a konyha topicból másikba, mondjuk az akváriumosba mint az előzőnél, mert direkt a hozzáértő, a konyhás témában járatosaktól kérdezek...)



2017. aug. 12. 10:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Pontyot mindíg megnyúzom. Utána simán lehet halászlébe rakni vagy rántani /patkó/. Nem esik szét. A fagyasztott tengeri halfilé, na az szétesik, ha bundázás nélkül akarom sütni.
2017. aug. 12. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Harcsát, angolnát, fogast filézem és nyúzom , sosem esett még szét.az amúrt is próbáltam , nem esik ugyan szét de nagyon más lesz a hal, nekem jobban ízlik ha a bőrével együtt van sütve.
2017. aug. 12. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Pl lazac vagy fogas jobban szétesik bőrrel, mint nyúzva.

Mert a bőre jobban összeugrik, és szétfeszíti a halhúst.


Viszont fontos a jó sütő. Hibátlan teflon, vagy kerámia, vagy nagyon jól bejáratott ősrégi öntöttvas. Mármint ha natúron akarod kevés zsiradékon sütni.


Vagy jó minőségű sütőpapír, és vagy serpenyőt bélelj ki vele, vagy azzal rakd a sütőbe, úgy is jól sül.


Ha vajon akarod sütni, (mert illik hozzá) azt keverd be felesbe olajjal, mert a vaj hamar megég.

2017. aug. 12. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"A nyúzási maceráltság nem tétel "


Ha véletlenül valami fagyasztott cuccal dolgoznál, (bár a dévér valószínűleg nem az, de pl az említett lazacot fagyasztva kapom)

egy trükk a nyúzásra.

Tedd langyos folyó víz alá a bőrét, hogy megolvadjon, pl fél percre. Ennyi idő alatt a hal még kő kemény marad.


Aztán bontsd meg a bőrét egy kicsit, fogd meg valami fogóval, és 1 mozdulattal tépd le a p-csába. Kb 5 másodperc egy nyúzás, és mindig tökéletes.

2017. aug. 12. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

A halat magam fogom, így tuti élő, vagyis friss. A harcsát, angolnát, törpét nem kell irdalni, mert szálkamentes, így nyúzás után egyben maradnak, hisz nincs szétvagdosva. Viszont, ha a pontyot lefilézzük és még a bordáit is kivesszük akkor az irdalás után csak a bőre fogja össze. (a bőréig kell irdalni, azt nem átvágva, majd besózni, hogy oldja az is az átvágott szálkákat) Ha nem irdaljuk akkor meg lehetne a pontyot, dévért is nyúzni, de akkor meg ugye a szálka ottmarad. Erre ma délután jöttem rá, s meg is válaszoltam a saját kérdésem. :)

2017. aug. 12. 23:03
 6/12 A kérdező kommentje:
Ha csak egyszerűen bordába darabolják, akkor azért lehet megnyúzni, mert nincs kiszedve a bordája (na rzt a sütési módot nagyon utálom), a halászlében meg úgyis tökmindegy, mert szétfő, átpasszírozzák stb. de ott is utálom a kardokat.
2017. aug. 12. 23:05
 7/12 anonim ***** válasza:

A pontyfilét és a dévért sem nyúzom mert filézve szeretem és azt irdalni "illik", és így lényegesen egyszerübb.


A lazac szerintem jobb nyúzva.


Kecsegét, angolnát, harcsát(ezt nem mindig) nyúzni szoktam, az első kettőt kell is.

2017. aug. 13. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Kecsegét tuti nem fogok, mert nem lehet kifogni. Angolnát se, mert nincs, bár abból akármekkora giliszta kifogható. Harcsa viszont lesz! (nem csak törpe) Lazac... Gyárilag simán felszínezik a húsát, mint a csirkegyárban a tojások színét.
2017. aug. 14. 10:20
 9/12 anonim ***** válasza:

Szerintem a Lazac bőrösen a legjobb!

Bőrével lefelé kezdem sütni a Lazacot, ropogósra a bőrt és az étkezés végén nekem az a csemege! :)

Nagyon szeretem! :)

2017. aug. 14. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
Biztos. Viszont a magyar vizekben olyan nem leledzik, ezért kérdeztem a pontyot, dévért és társait.
2017. aug. 15. 08:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!