Milyen levest szoktatok csinálni, ami nem húsból van, és olcsó?
Szia!
Levesek, amiket főzni szoktam: Krumpli, fokhagymás krumpli,zöldség, zöldborsó, zöldbab, pirított tészta vagy lebbencs, sárgaborsó, sárgaborsó krém, olaszos minesztróne, paradicsom, gyümölcs, köménymagos,lencsés hamis gúlyás, spárgakrém, göcseji gombaleves. Ja, és emlékszem, hogy gyerekkoromban a szomszéd néni tésztás tejlevessel borzolta az idegeimet...útálom a forralt tejet, így a levest sem bírtam megenni soha. Hiába kínált. :)
A fokhagymás krumpliba és a pirított levesbe szoktam rakni kolbit, de elhagyható, a sárgaborsóba azonban nem árt egy kis füstölt (akár csak bürke is) az íze miatt.
Hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Üdv!
Hozzávalók Sajtkrémleveshez!
kb 10 dkg vaj,
kb 1/2 l tej,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
só, bors, szerecsendió,
sajt kb. 10-15 dkg.
Elkészítés:
A vajat felforrósítom, közben a hagymát apró kockákra vágom. Ha a vaj már meleg akkor mehet bele a vöröshagyma. Aranysárgára pirítom. Aztán mehet bele a fokhagyma, természetesen összezúzva. Így már nagyon keveset sütöm, mert a fokhagyma keserű lesz ha megég! Ezután mehet bele a 2 evőkanál liszt. És nagyon világos rántást készítek. Ezután jöhet a tej. Most már keverőkanállal dolgozunk hogy sima legyen a levesünk. Először csak kevés tejet öntünk a lisztre, ezzel alaposan elkeverjük. Közben látni fogjuk, hogy a lisztből és tejből sűrű mártást kaptunk. Ha sikerült simára elkeverni mehet bele a többi tej részletenként. A tej mennyisége attól függ, hogy milyen sűrű levest szeretnénk. Közben fűszerezzük, só, bors, szerecsendió. Mikor elég sűrűnek találjuk a levest akkor mehet bele a sajt, természetesen reszelve. A lényeg, hogy a sajt felolvadjon a levesben ezzel is sűrítve rajta egy picit. Tálalásnál lehet még rászórni parmezánt. Ha még dúsabb levest szeretnénk akkor fokhagymával bőségesen megkent pirítóst is adhatunk a leves mellé.
Tanácsok:
Készíthetjük Trappista sajtból, de választhatunk sovány sajtot is, akkor fogyókúrába is beilleszthetjük ezt a receptet.
Elkészítési idő: 20 perc
Annyi zöldséget pucolsz és szeletelsz fel, amennyi otthon van, teszel bele vegetát és kész :)
a hozzávalók mennyiségétől függően így lesz sárgarépa, karalábé, gomba vagy például káposztalevesed stb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!