Olcsó kaját hogyan lehetne csinálni zéró főző tudománnyal?
Én vennék 2 kiló csirkemellet, nem tudom hány személyre főznél, ha magadnak akkor az bőven elég (kb 2000 ft)
Csinálhatsz belőle pörköltet, rántott húst, vagy ki is sütheted natúran.Hozzá bármilyen tészta, krumpli.Veszel kenyeret a húshoz.
Főzhetsz irgalmatlan húslevest, ami sokáig elég.Nekem ennyi elég is lenne 10 napig :)
Akkor mondok néhány lehetőséget:
Én ma pl. tejfölös gombócot csináltam. Szinte semmi nem kell bele, és nagyon egyszerű megcsinálni. Fogsz egy közepes szem krumplit, sós vízben megfőzöd, majd összetöröd, adsz hozzá egy tojást, sót, lisztet, és annyi vizet, hogy formázható legyen. Diónál kicsit kisebb gombócokat formálsz belőle, és forrásban lévő vízbe dobálod. Kb 5 perc alatt megfő, eközben picike zsíron v. olajon (épphogy) tejfölt melegítesz. Persze ezt is sózod, aztán összekevered a gombócokkal. Nagyon finom, és mondjuk egy személyre vetítve szerintem 100 Ft-ból kijön.
Csinálhatsz paprikás krumplit is, ahhoz sem kell sok minden.
Vagy bármilyen tésztát megfőzöl (forrásban lévő sós vízbe öntöd, újraforrástól kb. 1 percig főzöd, majd elzárod a gázt, lefeded, és megvárod, hogy megpuhuljon), rá valami öntet. Erre is mehet tejföl, sajt is.
Vagy leves. Ennyi pénzbe belefér még az is, hogy veszel 1 kg darálthúst, azt több részbe elosztod, és lefagyasztod. Én nagyon szeretem a darálthúsos levest: pici darálthúst, zöldségeket főzöl együtt, majd főzöl hozzá levestésztát. A tesco-ban 100 Ft-ért kapsz nagyon jó minőségű cérnametéltet, ami neked szerintem úgy 4 alkalomra is elég.
Na meg hát tudsz csinálni mindenféle tojásos dolgot: tükörtojás, rántotta, krumplis tojás (én ezt ettem hetekig, amikor nem volt pénzem)
Szóval én összességében kb a következőket venném (gondolom azért alap dolgok vannak, vagy nem?): krumpli 5 kg (500 Ft), 1 kg darálthús (800Ft), tejföl 3 doboz (180 Ft), zöldségek, gyümölcs (1000 Ft), tej 2l (250 Ft), vajkrém reggelinek (250 Ft), tojás 30 db (700 Ft), levestészta (100 Ft)
És a tejbegríz is jó ötlet, és nagyon könnyű megcsinálni! 1 liter tejhez kell 2 dl gríz, meg egy kis cukor. Amikor felforr a tej, akkor lassan, folyamatosan keverve öntöd hozzá a grízt. Várod, hogy rottyanjon egyet, és kész is.
De pl. a tejberizs még egyszerűbb: szintén 1 l tejhez 2 dl rizs, beleöntöd egy tepsibe, cukrot egy kicsit és be a sütőbe. Nem kell kevergetni sem, amikor egy kicsit barnul a teteje, akkor kész is van.
Mákos guba
Veszel 3-4 kiflit, karikákra vágod. Forralsz 2 dl. tejet, amibe teszel egy csapott kanál cukrot. Ráöntöd a kiflire, összeforgatod hogy mindnek jusson tej. Megszórod darált mákkal, dióval, dejóval, porcukorral.
Borsó főzelék
Egy kis csomag mirelit borsót kevés forró olajra teszed. Megsózod-borsozod. 1/2 dl vizet öntesz alá, lefede 10 percre. Fedő le, szórsz rá egy csaptt kanál lisztet. Összeforgatod, felöntöd 1/2 l. tejjel. Felforralod, kész.
Halsaláta
Veszel egy doboz konzerv haltörzset (kb. 130 Ft), egy doboz kukorica konzervet, két kemény tojást apróra vágsz, összeöntöd egy tálba. Ha szereted, tehetsz bele hagymát. Leöntöd fél pohár tejföllel és nyomsz bele fél tubus(kis tubus) majonézt.
Tojáspörkölt
Kockákra vágsz pár kemény tojást. Olajban megpirítasz egy fej összevágot hagymát, sózos, megszórod pirospaprikával. Rádobod a tojást, felöntöd 1 dl. vízzel. Egyet rottyan és kész. Bármilyen főtt tészta jó hozzá.
Főt tojás helyett virsliből is csinálhatod. Vagy vegyesen.
Remélem, tudtam segíteni:)
Te nem is akarsz főzni ha az egyszer elvágott ujjadon rágódsz!Én 12 éve főzök magamra és a családra, tudod hányszor vágtam már el magam, és még mindig főzök!Vegyél szerintem jó sok felvágottat, vajat, virslit, műzlit, bögrés levest, akkor talán túléled a hónapot!
25/l
köszike mindenkinek ennyi elég lesz ! majd megpróbálkozom valamelyikkel ha nem megy max kölcsönkérek valakitől :) am a vicc kedvéért mesélek nektek valamit:
11 évesen az első palacsinta tésztából pizza alapot csináltam!
10 évesen csináltam elöszőr 5 tojásos rántottát héjastúl!
végül 14 évesen csináltam egy doboz főttojás helyett egy baromi nagy füst felhőt (számitógépeztem és 6 óra telt el ):) most vagyok 19 és tőletek kértem segítséget .na pl itt a főző tudományom:)
Lehet kapni kb 180 Ft-ért üveges borsót, azt az üvegből beleöntöd egy lábasba, megsózod és annyi vizet öntesz rá, hogy épp ellepje. Ha puha a borsó (én meg szoktam kóstolni, de hamar kész van), akkor teszel bele rántást (1 ek. olajra szórsz lisztet, amennyit felvesz + még egy kicsit, és megpirítod kis lángon, de csak épphogy sárgás legyen, majd felengeded vízzel - apránként, különben csomós lesz, bár szerintem az se baj :) ). Ha a rántást beleraktad, onnantól kb 1 percig kell főzni úgy, hogy közben kevergeted. Kb 2-3 étkezésre elég, kb 200 Ft :P
Krumplival ugyanez, sós vízben főzöd, ha megfőtt, behabarod (2 ek. liszt + 2 ek. tejföl + só, bors összekeverve, a krumpli levével felhigítva), ha behabartad, 1-2 percig kevergetve főzd még (hogy megfőjön a liszt is). Ez se sokkal több 200 Ft-nál, és mindkét főzelék kb 20 perc alatt kész és keveset kell utána mosogatni. Feltétnek én tükörtojást szoktam a borsóra, otthonról hozott husit vagy virslit a krumplira, de magukban is finomak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!