Lekvárkülönlegességeket tudnátok mondani?





Amit én szoktam lilahagyma almával, fahéjjal, szegfűszeggel. Sültek mellé is nagyon finom.
Ha érdekel, szívesen leírom.





Tárkonyos ananászlekvár. Érdekes ízű, de egész finom.
Aranyszarvas termék.
Igen azt megközönném a receptet.
Az mit jelent hogy aranyszarvas termék?










Szia :)Írom a lilahagymalekvár receptjét.
hozzávalók: 5 evőkanál cukor. fél deci 10 %-os ecet, 4 deci víz, 660-70 deka lilahagyma, ugyanennyi alma, 1 darabka egész fahéj, 3-4 szegfűszeg, 10-12 egészbors, kb fél hüvelykujjnyi gyömbér (el is maradhat, de kár lenne kihagyni )
A hagymát, az almát megtisztítjuk, a hagymát félkarikára vágjuk. Az almát kicsumázva, negyedelve kis kockákra vágjuk. A gyömbért is meghámozva finomra vágjuk.
Egy 2,5 literes (jó, ha van vastag, duplaaljú lábasunk ) karamellizáljuk szép aranybarnára. csapmeleg vízbe tesszük az ecetet és óvatosan felöntjük vele a karamellt. Vigyázat, először nagyon sistereg, legyünk óvatosak vele.
ha a cukor felolvadt a lében, először a hagymát adjuk hozzá, a fűszereket és fedő alatt kb fél órányit főzzük.
ezután megy bele az alma, jól átkeverjük, és , mint bármilyen lekvárt néha megkevergetve főzzük.
Akkor jó, ha teljesen elfőtte a levét, a cukor vékonyan pókhálószerűen szálasodni kezd.
Aki szereti 2 db apróra vágott csilipaprikát is tehet bele.
Ez a mennyiség kis, csavartetős lekváros üvegbe fér bele. Még forrón fejreállítjuk az üvegeket, és úgy hagyjuk kihűlni. Én azért dupla konyharuhával betakargatom őket,hogy lassabban hűljenek ki.
mivel bármikor- még télen is- elkészíthető, így tartósítószert nem teszek bele, de felbontott üveget hűtőben tárolom.
Mindenféle sülthús mellé kiváló kiegészítő, de ez mezei zsíros/vajas kenyérre is kenhetünk belőle, nagyon feldobja.
Ez már a saját magam által kikísérletezett, a családban évek óta tesztelt és kedvelt receptem.
Üdv :)Szívből adom tovább, másoknak is :)










Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!