Olcsó, vegetáriánus ételeket tudnátok mondani, amihez nagyon nagy főző tudomány nem kell?
Nem rég lettem egyetemista és már kezdem unni azokat az ételeket, amiket magamnak szoktam főzni, tudnátok adni néhány ötletet?Az se baj ha olcsó.Interneten receptek nagy része valami sajtos-tejfölös-krumplis étel, amikkel nem lenne bajom, mert szeretem ezeket, de nem találom valami változatosnak, hogy szinte minden második nap krumplit egyek.Amiket én szoktam enni/főzni általában az nagyjából:túrós tészta, rántott sajt/rántott karfiol(akciósan vettem még kicsit régebben és lefagyasztottam) valami körettel,paradicsom szószos (ilyen kis konzervből)-borsós-gombás tészta(közelben van egy zöldséges ahol a gomba kilója 600 forint, egy nagyobb fej gomba max 80 forint háromszorra elég),pizza, ha éppen találok olcsón zöldségekét a gombát kívül, zöldség pörkölt mirelit zöldségből általában,rántotta, krumplifőzelék, tejberizs,joghurt/kefír puffasztott rizzsel, ritkán valami péksüti, mirelit szilvás gombóc ha nincs nagyon időm, egyszer-kétszer csináltam szójagranulátumból fasírtot/hamburgert.
A segítséget előre is köszönöm szépen :)
Persze a húsételeket gondolom ismered: sütve-rántva-párolva, ragunak, pörköltnek. Így ezeket most nem sorolom.
- Fasírtot tudsz még kölesből, vagy éppen főtt/tört krumpliból is.
- A szója kockából tudsz brassóit, vagy éppen pörköltet.
- Kelkápot, tököt, cukkinit, karfiolt tudsz rántani, akármilyen köret mellé, krumpliból, rizsből.
Chili sin care - tehetsz bele szójagranulátumot, de nem muszáj. Ha viszont szeretnél, akkor azzal kezdj, és pirítsd meg olajon.
Mac and cheese
Spenótos spagetti
Frittata bármilyen zöldséggel
Olívaolajon fokhagymát és friss paradicsomot pirítasz, só, bors. Kifőtt tésztával összeforgatod. Tehetsz rá parmezán vagy más sajtot.
Piadina - egy adagnyi 2-3 napig elég lesz, és mindig csak veszel egy darab tésztát, és frissen kisütöd. Pl. Nosalty.hu receptje alapján nekem nagyon jó.
Főzelékek akár habarás nélkül
Tojásfasírt
Ciabattát félbevágsz, rá olaj, kockázott paradicsom, mozzarella, bazsalikom só bors keveréke
Oh, nem is reméltem, hogy ilyen sok hasznos választ fogom kapni, ment is a zöld kéz mindenkinek. :D
3-asnak meg nagyon nagy köszönet, nem is tudom mikor ettem utoljára valami finom levest, nagyon jó ötlet volt.Reggel még megnézem a válaszokat, de válaszolni, már nem volt időm, viszont ma már meggy levest vacsoráztam tócsnival. :D
Illetve utolsó, tudnál valami ötletet adni, hogy mit tudok belerakni a rakott zöldségehhez?Mert az én tudásom, illetve amennyire néztem a Google tudása is kimerül a sajt-tejföl-rizs trióban, hátha neked (vagy esetleg valaki másnak) van valami jó ötlete még:D
A többiek ötleteiből meg majd a válogatok szépen sorban, szerintem holnap után próbálok majd valami fasírtot alkotni kölesből, mert már hónapok óta ott áll egy kisebben zacsóval, mert simán köretnek megfőzve próbáltam ki, de úgy nem igazán jött be :D
Ratatouille, lecsó
Rakott brokkoli, karfiol
gombapaprikás nokedlivel
wok zöldséges tészta
zöldséges omlett
csőben sült cukkini, padlizsán kuszkusszal, bulgurral
Krémlevesek grill zöldségnyárssal pl. kukoricakrémleves, cukkinikrémleves, bazsalikomos paradicsomkrémleves, zellerkrémleves
Céklarakottas
füstölt tofu párolt zöldséggel, barna rizzsel
gombás rizottó
ricottás-spenótos gombafejek
zöldséges enchilada
chili sin carne
vöröslencsekrémleves
gombás-tejfölös lencse serpenyőben
falafel, bab"fasírt" hajdina vagy egyéb gabonakörettel, joghurtos mártással
Amúgy amit most eszel, ez a sok rántott és mirelit cucc, konzerv szósz +fehér lisztes tészta minden csak nem egészséges. Tipikus példája annak, hogy hogyan lehet vegetáriánus étrenden is egyhangúan és rosszul táplálkozni.
Utolsó:
Igen, tudom, hogy egyhangúan étkezem és zavar, ha nem így lenne nem született volna meg a kérdés.
Egyébként:Ha már belekötsz,a fehér lisztes tésztába akkor nem értem miért javaslosz már a 3. és a 4. helyen nokedlit, illetve tésztát.A mirelit zöldségekről meg annyit, hogy egyrészt nem értem mitől lenne egészségtelen, legjobb tudomásom szerint fagyasztással tartósítják és éppen ezért éretten szedik le, majd egyből feldolgozzák, szemben a télen kapható méreg drága zöldségekkel (és az ár szintén egy szempont), amelyek a fél világot átutazzák és hogy ezt túl éljék félig nyersen szedik le, illetve nem tudom használnak-e különböző tartósítószereket még ezen felül.Mirelit készételt(a kérdésben említett szilvás gombóc) egy csomaggal nem fogyott el fél év alatt, mert mint említettem akkor nyúlok ahhoz, ha nincs időm semennyire sem, konzerv szószt meg egyedül paradicsom szószt (egész pontosan sűrített paradicsomból készült szószt) használok, azt is néhány hetente egy keveset.
A rakott zöldségeket már korábban írták, ezzel kapcsolatban nagyobb segítség lettél volna ha inkább arra válaszolsz velük kapcsolatban amit kérdeztem.
Most attól, hogy kb. 15 ételből javasoltam kettőt, amiben az egyik összetevő nem annyira egészséges, még nem lesz egyhangú a dolog. Mondjuk én csak durum vagy teljes kiőrlésű tésztát használok, a nokedlit is tk lisztből készítem.
A te ételeiddel elsősorban az a gond, hogy csak ilyeneket eszel - nem az a baj, ha egyszer egy héten becsúszik egy tészta vagy hasonló, hanem az, ha minden nap rántott cucc/tészta/konzerv/mirelit van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!