Hogyan készíted a zöldséges rizsát?
"Rizsát"?
Milyen pufajpusztai faluról írsz te? :D
Rizsát sehogy :D gusztustalan ez a szó.
Zöldséges rizs esetleg...
Egyben készítem el. A rizzsel együtt főzöm meg. Olajon megpirítom előtte a rizzsel együtt, aztán felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom picit- van, aki némi vegetát is tesz hozzá, ekkor nem kell só. És készre főzöm.
Ízletesebb, amikor hagymát dinsztelsz, és azon átforgatod a zöldséget, és pici vízzel födő alatt párolod a fűszerekkel. Majd a kész rizst belekavarod.
De lehet úgy is, ahogy írod, hogy külön-külön megfőzöd... ez esetben viszont a zöldség összes íze-zamata ott marad a főző vízben!
Igen, előző, vannak az országnak olyan részei, ahol szokták a rizst rizsának is nevezni. Meglehet, hogy te élsz pufajpusztán, és nem a kérdező, ha még ennyit sem tudsz!
A rizs és a rizsa kifejezés teljesjogú tagja a magyar nyelvnek.Aki megveti a tájnyelvi kifejezéseket használó magyarokat, saját magát minősíti...
A kérdésre válaszolva, én külön főzöm meg a rizsát/rizst a szokásos módon, zsiradékon lepirítva, dupla mennyiségű vízzel, kevés sóval. Amikor felszívta a vizet, átkeverem, és hátrahúzom. Dupla konyharuhával letakarva hagyom, hogy a saját gőzében puhuljon készre.
A zöldséget, legyen az borsó, vegyes pl mexikói keverék,kukorica vagy éppen gomba, szintén kevés zsiradékon megdinsztelem, sózom esetleg hozzáillő fűszerekkel megszórom. nagyon hamar megpuhulnak,ha esetleg még vizesek lennének, akkor fedő nélkül zsírjára visszasütöm. Utána keverem össze a villával fellazított rizsával/rizzsel. Vágott petrezselyemzöldet keverek még hozzá.
A dinsztelt hagyma is előfordul nálam is a zöldségek alá, pl a gomba alá mindig.Nagyon jó ízű lesz tőle a zöldséges rizs/rizsa.
A beszólogatókkal ne törődj, maradj hű a gyökereidhez, az anyanyelvedhez és bátran, sőt büszkén használd a tanult ,megszokott magyar kifejezéseket akár szóban, akár írásban.Legyen szó rizsáról, pityókáról, paszulyról... akármiről.Csak azok nem értik, akik nem is akarják.
Szerintem.
Nekem nulla problémám van a tájszavakkal, sőt. A rizsát nem alkalmazom, de nem leszek ideges, ha más igen :)
Én megsütöm az apróra vágott, gyorsan puhuló zöldségeket s a már kész rizsbe forgatoms ezen a ponton általában nem hagyom ki a szójaszószt, mert nekünk úgy ízlik. De persze máshogyan is finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!