Köleshez kell adni Delikátot?
Szerintem a bulgur finomabb. A köles viszont egészségesebb állítólag. Én hol egyiket, hol másikat csinálom, felváltva, illetve harmadiknak bedobom a hajdinát.
Mindháromnak a vizébe főzéskor leveskockát szoktam dobni, vagy ha van ott otthon alaplé, azzal csinálom.
Illetve a bulgurt úgy is szoktam csinálni, hogy egy fej hagymát apróra vágok, kis olajon megdinsztelem, egy felkockázott paradicsomot rádobok, azzal is dinsztelem, majd bele a bulgur, átforgatom, sózom, másfélszeres vízzel felöntöm, fedő alatt addig főzöm, míg a vizet beszívja. így nagyon finom, és se leveskocka, se más nem kell a vízbe.
Illetve tudom a figyelmedbe ajánlani a kölesfelfújtat. Ez egy édesség. Ugyanúgy csinálom, mint a rizsfelfújtat, csak kölesből.
Persze, nem egy nagy ügy.
1 bögre kölest felteszek főni 1,5 bögre vízzel. Amikor felforr, leveszem kis lángra, fedőt teszek rá, és addig főzöm, míg a vizet magába szívja. Kikapcsolom, hozzáadok 5 dkg vajat/margarint/kókuszzsírt, amelyik tetszik, fedő alatt hagyom kihülni, de pár percenként átkeverem, hogy ne álljon össze.
4 tojást szétválasztok. A sárgákat kikeverem vagy cukorral, vagy eritrittel, vagy bármi általad választott édesítővel, egy citrom reszelt héját és vaníliát adok hozzá (ezeket nem muszáj, ha nem szereted). a fehérjét kemény habbá verem.
A kihűlt főtt kölest alaposan összekeverem a sárgájával, ha akarod, lehet bele mazsolát v más aszalt gyümölcsöt vagy almakockákat tenni. Utána óvatosan hozzákeverem a felvert fehérjéket. Megkóstolom, ha nem elég édes, még lehet hozzá tenni tetszés szerinti édesítőszert.
Egy hőálló tálat v tepsit kikenek vaj/margarin/kókuszzsírral, beleöntöm a masszát, és közepes lángon addig sütöm, míg a teteje megpirul. Ha kihült, kockára vágom.
ez egy alaprecept, aminek csak a képzelet szabhat határt. Tehetsz bele pár kanál kakaót, akkor csokis lesz, vagy fahéjat, gyümölcsöt. Tálaláskor jó magában, vagy lekvárt, csokiöntetet, bármi hasonlót lehet hozzá adni.
Én sztíviával szoktam csinálni, cukorral is lehet, nyilván akkor kevésbé egészséges kaja.
Én delikátot semmihez nem adnék, csak elrontja a természetes ízeket. Ha kész, só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint és ennyi elég ahhoz hogy ízletes legyen.
Én személy szerint a bulgurt, kuszkuszt szeretem a legjobban. A kölest hajdinával keverve szoktam enni, finomak együtt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!