Milyen egészséges sutesi\fozesi praktikákat ismertek?
Én ezeket:
- só helyett himalajasot hasznalok
- zsiradékban kokuszzsirt
- liszt helyett zabpehely liszt
- cukor helyett eritrit
- tej helyett kokuszzsirt
- uborkasalatanal ecet helyett almaecet
Valakinek vannak még tippjei? Esetleg főzési praktikák?
- só helyett himalajasot hasznalok
Nem akarlak elkeseríteni, de a himalája só épp úgy nátriumklorid, mint a bányasó. Attól, hogy némi vasoxid rózsaszínre színezi, nem lesz egészségesebb.
- zsiradékban kokuszzsirt
Ezt nem értem. A kókuszzsír is zsiradék.
- liszt helyett zabpehely liszt
Ez rendben van, alacsonyabb a glikémiás indexe.
- cukor helyett eritrit
Most éppen a cukoralkoholok a nyerők, mint az eritrol, meg a xilit, aztén 2-3, vagy 5 év múlva kiderül, hogy nagyon károsak. Én már megéltem jó pár ilyen pálfordulást, volt a margarin és az olaj az egészséges táplálkozás csúcsa, mára első számú közellenséggé váltak.
- tej helyett kokuszzsirt
Na, ezt megint nem értem. Tej helyett zsír?
Szerintem kókusztejere gondolsz. Ha laktóz érzékeny vagy, akkor igen.
- uborkasalatanal ecet helyett almaecet
Az almaecet is ecet. Nekem általában három-, négyféle ecet van a háztartásomban, és mindig azt használom, amire épp szükségem van. Saláták tetejét 5%-os alma-, bor-, vagy balzsamecettel locsolom, de páclevet 10%-osból készítek, takarításhoz, vízkőmentesítéshez meg 20%-os esszenciát használok.
Én liszt helyett olajos magvat használok, akinek nem jó a szénhidrát, annak ez alkalmasabb.
Tej helyett kókuszzsírt?! Milyen ételben? Mondjuk vaníliakrémet láttam már kókuszzsírból és tojássárgájából... Kávéba vajat és tojást teszek, de a tejet leginkább a kókusztej képviseli benne. Általában növényi tejjel szokás helyettesíteni, az áll hozzá közelebb, nem a zsír.
A cukrot el is lehet hagyni sokszor, de amúgy ja, a cukoralkoholok jók lehetnek (s a stevia, ha valaki bírja az ízét).
Max. nemfőzési praktikám van: ha lehet, nyersen eszem a zöldségeket. Kivéve azt, ami úgy mérgező vagy egyszerűen kevésbé értékes (úgy tudom, a répa jobb főzve).
A változás első lépése, hogy kicseréljük azt, ami nem előnyös.
És azzal, hogy már idáig eljutottál, hatalmas lépést tettél előre.
Egyébként nem tudom, honnét veszik azt itt egyesek, hogy csupa tocsogó-zsíros kajákat eszel, amikor ezekről szinte nem is esett szó.
Ne törődj velük, majd alakul ez tovább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!