Milyen vendégváró ebédet készítenél, aminél nem kell az egész délelőttöt a konyhába tölteni?
10-es vagyok:
Ráadásul ez a gyerek születésnapja, az ilyesmit jobban szeretik, mint a pacalpörköltet. Ami nem is ünnepi étel, csakúgy, ahogy egyik pörkölt sem, sem a minden hétvégén megsütött rántott hús, sem a főzelékfeltét (fasirt).
Szóljon a nap a gyerekről.
Miért nem tudtok túllépni a hidegtálakon, az unalmas salátákon, a pörköltön, a fasírozotton?
Kérdező, ha különlegeset szeretnél, de nem akarsz egész délelőtt a konyhában állni, akkor a következőket javaslom:
- előételnek egy finom buggyantott tojássaláta, ami úgy készül, hogy bacon szalonnát pirítasz serpenyőben, buggyantott tojást főzöl, salátát teszel a tányér aljára, paradicsomot, uborkát, paprikát karikázol, ráteszed a sült szalonnát és a buggyantott tojást - isteni finom :)
- veszel a boltba tőkehalat, azt kisütöd rakottasként "caprese" módra, vagyis paradicsom és mozzarella kerül a rétegek közé ezt feldobhatod karfiolos krumplipürével
- desszertnek pedig a torta
vagy a másik ami jó ötlet, az:
- előételnek egy finom fokhagymakrémlevest csinálnék sajtos pirítóssal vagy bacon chipsszel
- előző este kiklopfolod a húst, befóliázod, megy a hűtőbe
- utána a csülköt odateszed főni, mellé rakod a babérlevelet és a hagymát mellé
- mikor megfőtt a csülök, elválasztod a csonttól, bepácolod és dobozban a hűtőbe teszed egy éjszakára
- másnap bacon szalonnával kibélelsz egy jénait, úgy, hogy lelógjon a szélről
- rámegy a karaj, majd a töltelék, majd a karaj
- ezt addig rétegezed, míg el nem fogy a töltelék
- utána a bacon szeleteket úgy teszed rá a töltelékre, hogy keresztben, így szép formája lesz
- desszertnek torta
Nem tudom elképzelni, hogy akármilyen tésztával várjak ünnepi asztalhoz vendégeket!
A tészta-étel kifejezetten hétköznapi, gyorsan készen van, szaladós étel, és semmi ünnepit nem tudok benne felfedezni.
Nem azt mondom, hogy ízre, stb. nem jó, csak azt, hogy a főtt tészta mártásokkal, egyebekkel összesütve, minden, csak nem ünnepi!
#13
És akit 16-17 éves, az szereti a pacalpörköltet ÉS azt is kell neki adni "ünnepi" ételnek a születésnapján?
#14
Számtalan országban ünnepi étel, és számos ember nem csak magyar ételeket főz.
Mindenesetre sokkal ünnepibb egy lasagne (ha az neked gyors étel, akkor fogalmad sincs arról, hogyan kell elkészíteni), mint egy mindennapos pörkölt, egy minden hétvégés húsleves meg rántott valami.
Egy ünnepi étel nem attól ünnepi, hogy mennyi meló van vele, ahhoz semmi köze. Egy rántott hús is pepecselős, mégsem ünnepi, mert rengetegen legalább heti egyszer eszik.
#20
Tészta és tészta között erős differencia van. A túróstészta szétfőzve vagy az analetti al forno két külön kategória. Az utóbbiban marha/borjúhús van, míg a magyar húsos disznópörkölt minden, csak nem ünnep vagy különlegesség.
Mindegy, én négy országban nevelkedtem, ezért sokkal nyitottabban szemlélem a gasztronómiát is, rálátással arra, hogy ami a magyaroknak ünnepi, az a világ összes többi részén nem az. Ezért én ízre utazom: a különleges, rafinált ízek számítanak ünnepnek-vagy a svéd/japán letisztultság, nem a hagymán kezdett vagy olajban sütött, egyszerű ízek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!