Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » 80 főre bográcsban főzni?

80 főre bográcsban főzni?

Figyelt kérdés
Nyáron lesz az esküvőnk és egy kerti parti szerű összejövetel lesz utána egy tóparton sátorral. Ott fogják főzni helyben délelőttől az ételeket négy bográcsban. Pörköltek, gulyások lesznek. Körül belül mennyibe fog kerülni így az alapanyag? Szeretném összehasonlítani egy éttermi vacsorával, de nem vagyok jártas ilyenekben. Előre is köszönöm a válaszokat :)
2017. jan. 19. 12:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Jóval kevesebbe mint egy étterembe, nyilván, mivel egy étteremben távolról sem csak az alapanyagot fizeted meg, hanem pl a viszonylag nagy létszámú profi szakembereket, szakácsokat, felszolgálókat,

plusz terembérletet, díszítést, egyéb lagzis dolgokat

plusz energiahordozókat ipari szorzóval

plusz a hasznot, mert nyilván nem felebaráti szeretetből csinálják

és még akkor erre jön rá 18% áfa.


Maga az alapanyag drágább lesz, mert az áfát is ki kell fizetni, meg magánemberként nem tudsz olyan áron beszerezni mint egy étterem, de összességében szerintem kb harmada lesz, mint egy étteremben.

Plusz azok bére, akik dolgoznak.

2017. jan. 19. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Bár, ha azt nézem mekkora kockázata van a dolognak, megfontolandó.


Pl vagy szarrá ázhat mindenki, ha esni fog, vagy ha lesznek sátrak, már el is úszott egy rakás pénz, mert az nem olcsó.


Az ilyen ideiglenes dolgok mindig drágábbak.

Egy sátor bérlés is drágább, mint egy étterem bérlés.

A munkások bére is magasabb, senki nem vállal ilyen nomád körülmények között ugyanannyiért egy lagzit, mint egy jól felszerelt konyhában , egy bejelentett munkahelyen.


Úgyhogy szerintem inkább azt kell eldönteni, milyen hangulatot akarsz, milyen környezetet, és ha tóparti party-t , akkor legyen az. Ha olcsóbb, olcsóbb, ha nem, nem.


Az alapanyagot meg az elkészítendő ételek pontos fajtája és adagszáma után lehet megmondani.

2017. jan. 19. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az sem mindegy, mekkora "adagokkal" kalkulálsz. Ismerek olyan helyet, ahol az "1 adag"= egy normál adag fele, és ismerek olyat is, ahol 1 adag=egy normál adag 3-4x-ese.


Nyilván, bográcsban is lehet többféle kaját főzni, mindenféle pörkölteket, gulyást, stb. Ha mindenki 2-3 félét eszik, akkor nem kell annyi, de ugye neked abból kell kiindulni, hogy inkább maradjon valamennyi(mindent le lehet fagyasztani, illetve csak olyan dolgot szabad készíteni, ami mélyhűtve utána hetekig, sőt akár hónapokig eláll...), mintsem, hogy szomorúan nézzék a vendégek a kiürült kondérok mélyét...)


Tény, hogy mindenkit, aki a kondérok mellett ül, és csinálja a tüzet, meg a bográcsban az ételt(ez egy külön szakértelem - olyanra még véletlenül se bízzátok, aki még életében nem főzött kinn, szabad tűzön ételt... ez messze-messze, távolról sem ugyanaz, mint benn a tűzhelyen vagy sparhelten, sem ízre, sem technikára, sem semmilyen más tekintetben) külön meg kell fizetni(ha nem rokon,vagy barát, akit le lehet "kenyerezni" azzal, hogy vihet a maradékból.


Jóval olcsóbb, mintha elmentek valahova enni. Viszont ottmarad a sok kozmált bogrács, amit ki kell pucolni.


Én a helyetekben - még ha kicsit talán "illúzióromboló is" eldobható műanyagtányérokon szervíroznék, 1. mert nem törhető el 2. ha neadj'isten sérül,"törik" kb. 30 forint darabonként ha veszendőbe megy, több egy fillérrel sem 3. nem kell mosogatni, akár fordulónként mindenki vehet új tányért is(ha valaki annyira finnyás, hogy mondjuk 2x eszik halászlevet, és mindkétszer új tányérat vesz,mert ő Úr és megteheti (én ismerek ilyen embert),akkor sincs semmi),3. eszébe sem jut senkinek sem ellopni(míg egy herendi tányérat mondjuk lehet...)

2017. jan. 19. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az előző is mondott egy fontos dolgot.

Egy étteremben van max egy vendégváró valami, utána vacsora, utána max éjféli kaja.

De abból már csak a vendégek 1/3-a eszik.


Ilyen bográcsozásnál meg ki mikor éhezik meg, egész éjszakás mulatozás közben simán lehet hogy 2-3-szor megkívánják, úgyhogy ha nem lesz külön a vacsorán kívül semmi

(vendégváró, vagy éjféli, stb, pogácsák, ilyesmi) akkor a fő fogásokból kell többet csinálni, mert mondjuk 10-12 órán keresztül nem elég 1 adag kaja.


Úgyhogy 80 főre lehet hogy 160 adagot kell számolni.

2017. jan. 19. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!