Lehet jó a sárgaborsó főzelék, ha nem áztattam elő? Recept?
Lehet áztatás nélkül is főzni -mint bármi szárazat- , csak tovább fő.
Itt egy recept, Mindmegette.hu-ról van:
Sárgaborsó fzelék
Hozzávalók
50 dkg sárgaborsó
2 db közepes krumpli nyersen reszelve
3 gerezd fokhagyma
2 szál zellerlevél /összekötve/
zöldpaprika félbevágva
só, bors ízlés szerint
A rántáshoz:
2 evkanál olaj
2 csapott evkanál liszt
Elkészítés
A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. Fzés eltt leszrjük, átmossuk, és a préselt
fokhagymával, a zellerlevéllel, sóval, borssal és a reszelt krumplival kb. 1,5-2 liter
vízben odatesszük fni, nagyon-nagyon kicsi lángon, mert kifuthat. A fakanalat jobb,
ha benne hagyjuk, mert a mellette eltávozó gz kevésbé engedi kifutni. Ilyen lassú
zön kb. 1,5 óráig fzzük.
A krumpli teljesen szét f benne- tehát srít, ezért nagyon kicsi rántás készítünk. A
meghlt rántásra teszünk a fzelékbl, és berántjuk. Összefzzük, ha kell utána
ízesítjük.
Ha van időt néhány óra is elég neki, hogy ázzon. ezalatt is felpuhul annyira, hogy gyorsabban megfő.
Én felteszem főni, és folyamatosan lehabozom, mert rengeteg keményítő kifő belőle kemény hab formájában. Ezért nem is teszek rá fedőt, mert volt, hogy kifutott és takaríthattam.
Ha már nem habzik fel, akkor teszek bele finomra vágott vöröshagymát, préselt fokhagymát, 1-2 babérlevelet.
Ha már kellően megpuhult, egy vékony rántással berántom , kevés pirospaprikával, hogy egy kis szín is kerüljön bele.
Én szeretem, ha a szemek érezhetők benne, vagyis kissé rusztikusabban,de az ifjúság kedvéért általában átjáratom botmixerrel is, hogy homogén legyen.(a babért előtte kiveszem ).
Sokszor készítek mellé lisztbe forgatott, ropogósra sütött hagymakarikákat.
Én felteszem egy kis sóval és opcionálisan egyéb fűszerrel (curry vagy bors, köménymag, szerecsendió) s szintén opcionálisan póréhagymával. De a víz és a só is elég. S kb. egy óra alatt szétfőzöm, akár áztattam, akár nem.
Kedvenc főzelékem, mert nincs vele meló s 3 napig van mit ennie a páromnak. Ja és mert viszonylag könnyen megfő, sőt szétfő, nem kell hozzá kukta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!