Hogy ejtik a gnocchi és a besamell szavakat? És az előbbi ételekre írnátok kipróbált (! ) receptet? A gnocchi hasonlít a sztrapacskára?
A gnocchi leginkább a nudlihoz,vagy a krumpligombóchoz hasonlít.
A besamell mártás a magyar konyhábab fehérmártás,vagy tejmártás néven ismert, mindegyik ugyanaz.
Spenótos gnocchi paradicsommártással
Gnocchi hozzávalói
50dkg lisztes burgonya
15dkg fagyasztott paraj püré vagy maradék spenót főzelék
20-25dkg liszt fajtájától függ
6 gerezd fokhagyma
10dkg parmezán jellegű sajt reszelve
Só, bors
A megtisztított burgonyát a fokhagyma gerezdekkel, sóval megfőzzük teljesen puhára. Majd burgonyanyomon áttörjük. a burgonyánkat hagyjuk teljesen kihűlni.(ha meleg burgonyához tesszük, a lisztet kétszer annyi lisztet vesz fel és nyúlós tésztát kapunk) Hozzáadjuk a spenótot a reszelt sajtot ízesítjük sóval, borssal. Szép sima tésztát gyúrunk belőle. Hosszú rudakat sodrunk Kb. két cm átmérőjűek, vagyis kétujjnyi magasak legyenek. Egy éles késsel fel 2-3 cm-es darabokra vágjuk.(Az olaszok vagy egy villával vagy kifejezetten erre használt, és a mi csigatészta készítőnkkel azonos, bordázott eszközzel kis vájatokat formáznak a gnocchiba. Egyszerűen végig görgetjük a villa hátulján egy határozott mozdulattal.) Ennek az értelme, hogy miután megfő és tálalod, ezekben a mélyedésekben jobban felszívja a szószt, ízletesebb lesz a tészta. Bő forró sós vízben kell kifőzni. Amikor egy adag feljött víz a tetejére, kész is van. Ha azonnal valamilyen mártásba kerül, nem kell leöblíteni. Ha később kerül mártásba, akkor hideg víz alatt le kell öblíteni. Később majd a mártással együtt melegítjük fel.
Paradicsommártás.
Elkészítjük a paradicsommártást.
1doboz hámozott konzerv paradicsom + 3dl víz
1kis fej hagyma
1kis csokor zeller apróra vágva
Só, bors,
Cukor ízlés szerint
A lesütött hagymára rádobjuk a zellert és jól átforgatjuk a hagymán a zeller leveleket. Hozzáadjuk a paradicsom konzervet és a vizet és lassú tűzőn jól beforraljuk az egészet KB olyan 30 perc fog besűrűsödni a mártásunk. Amikor félig besűrűsödött a mártás egy 10dkg parmezán sajtot reszelünk bele és beleforgatjuk a gnocchikat.
gnocchi - nyokki
bechamel - besamel (magyarul elfogadott a besamel írásmód, de nem két l-el írandó)
Tényleg elírtam.
Köszi mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!