Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » 1 kg rizst főznék (sokan...

1 kg rizst főznék (sokan leszünk). Már készítettem és jó lett az állaga, de kimaradt a só, csak a végén sóztuk tálaláskor. Ha hagyományosan készítem a gázon, mikor és mennyi sót kell hozzáadni e mennyiséghez?

Figyelt kérdés
2016. dec. 13. 02:34
 1/6 anonim ***** válasza:
Én 25 dkg rizshez egy kávéskanál sót teszek. Nem lesz sós, de sótlan sem. Lehet, hogy ti sósabban szeretitek, akkor egy kicsit púposabban merd a sót.Amikor a vizet ráöntöm, akkor keverem bele a sót.
2016. dec. 13. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
21%

Anyósommtól tanultam, hogy akkor lesz jó a rizs, ha amikor felforr, a leve éllen megfelelöen sós - azaz ráöntöd a vizet, megsózod (kb 1 liter víz, 1 teáskanál só - attól függöen, hogy sósabban vagy kevésbé sósan szeretitek, több vagy kevesebb sót tegyél bele), és megvárod, amít elkezd forrni, és akkor próbálod meg.


Eddig sosem volt gond, mindig tökéletes lett. Ennek az az elönye, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelöen tudja sózni, mert a vízen érzi, hogy neki megfelelö-e.

2016. dec. 13. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
47%
Én 200 g rizshez 1 marhahúsleves kockát teszek só helyett. Így íze is van. :)
2016. dec. 13. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

A sós íz érzékelése szinte mindenkinél más. Nem lehet kijelenteni semmilyen mértékegységben sem, hogy ehhez vagy ahhoz ennyi vagy annyi KELL.Ezért írja a legtöbb recept, hogy só ízlés szerint.

Az egészségtudósok a közétkeztetésben is átestek a ló másik oldalára, és hirtelen minimálisra csökkentették a felhasználható só mennyiségét. Mára már újragondolták a normákat és több sót engedélyeznek felhasználni, mert a menzákon nem vált be a sótlan étel.

Mindenki használjon annyi sót, amennyitől ízletes lesz az étele, de inkább kevesebb legyen benne, azt könnyebb feljavítani, mint helyrehozni egy elsózott ételt.

Családon belül is - akár nagymértékben is-eltérhet a sós íz érzékelése, tehát maga a háziasszony sem főzhet egyszerre mindenki igénye szerinti sózással.Ezért találták fel az asztali sótartót, bár nem minden ugyanolyan utánsózással, mint eleve belefőzve.De, mint opció kétségtelenül még ez a legkézenfekvőbb megoldás.

2016. dec. 13. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Elvileg igazad van, de többek közt éppen a rizs olyan, amit nem igazán lehet utánsózni.


De a távolkeleti konyhában eleve sótlan rizst használnak mindig, és a hozzá fogyasztott étel mártása ízesíti csak.


Nekem a megszokott módon készített - sózott - rizs is ízlik, meg a teljesen sótlan, ázsiai jellegü is, ami nem, az a félig sózott, ami se nem sómentes, se nem kellöen sós.

2016. dec. 13. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Én mindig a vizet sózom amivel felöntöm a megpiritott rizst. Kostolgatom a vizet, mikor lesz elég sós, teszek bele leveskockát is. 1 kg rizs 2 liter víz. Ha utána sóznám mászkos katyvasz lenne mire elkeverném benne a sót rendesen.
2016. dec. 13. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!